Jussi Joentausta

JHL toivoo, että kunnissa herätään tukipalvelujen tulevaisuuden huomioimiseen soteen valmistauduttaessa.

Sote- ja maakuntauudistukseen valmistautuminen on edennyt Pohjois-Pohjanmaalla, mutta tukipalvelujen tulevaisuus on täysin avoinna. Tukipalveluissa työskentelee alueella noin 1200 henkilöä.

– On käsittämätöntä, etteivät tukipalvelut ole saaneet niille kuuluvaa näkyvyyttä valmistelussa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ihmettelee.

Tukipalvelut ovat soten ydintoiminto ja oleellinen osa peruspalveluja, joten marssijärjestys olisi pitänyt olla toinen. Tukipalvelujen toteuttaminen tulee tehdä siten, että palveluketju ei pirstoudu ja potilasturvallisuus voidaan turvata. Parhaiten se onnistuu, kun soten tukipalveluhenkilöstö, esimerkiksi välinehuoltajat ja laitoshuoltajat ovat maakunnan omia työntekijöitä.

Kilpailutus ei ole ratkaisu

JHL toivoo, että kunnissa herätään tukipalvelujen tulevaisuuden huomioimiseen. Kunnat tarvitsevat jatkossakin tukipalveluja, mutta yksin ne voivat olla liian haavoittuvaisia tukipalvelujen toteuttamiseen, jos sote-palvelut siirtyvät maakuntien vastuulle.

Jos maakuntauudistus toteutuu, etenkin pienten ja keskisuurten kuntien, kuten myös maakuntien etuna on kuntien ja maakuntien yhteiset tukipalvelutoiminnat. Näitä kannattaa tehdä muun muassa ruokahuollossa.

Kilpailutus ei Niemi-Laineen mukaan ole ratkaisu. Oma työ on hänestä kokonaistaloudellisesti taloudellisempi ratkaisu ruokapalvelujen toteuttamisessa.

– Työsuhteiden epävarmuus ja tukipalvelujen tulevaisuus huolestuttavat jäseniä. Tukipalvelujen työntekijöiden työllistymisestä on huolehdittava, jotta maakuntauudistuksesta ei tule työttömyyshanke, JHL:n Oulun aluetoimiston päällikkö Tanja Tiainen huomauttaa.