Lehtikuva/Fayez Nureldine

Uusi pidätysaalto on nostattanut pelon ilmapiirin ihmisoikeusaktivistien keskuudessa.

Saudi-Arabian naisille luvattu oikeus ajaa autoa toteutuu kuukauden kuluttua, 24. kesäkuuta.

Viime päivien aikana on pidätetty useita tunnettuja naisten oikeuksien puolustajia. Heitä vastaan on käyty myös lokakampanjaa lehdissä ja sosiaalisessa mediassa.

Maanantaihin mennessä pidätettyjä naisia oli ainakin kymmenen.

Saudi-Arabian naiset saavat kuukauden kuluttua ajaa autoa.

Useat pidätetyistä ovat aiemmin vaatineet naisten ajokiellon poistamista. Heitä varoitettiin jo syksyllä, ettei heidän pidä julkisesti ilmaista tukeaan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin ilmoitukselle ajokiellon poistamisesta.

Mitä järkeä tässä on? Voiko selliin joutua vallanpitäjien politiikan kehumisesta?

ILMOITUS

Yksi arvelu on, että uudistuksen pitää näyttää yksinomaan kruununprinssin ansiolta, ei aktivistien pitkän kampanjan tulokselta. Toisen selityksen mukaan kyse on hallituksen tasapainoilusta äärikonservatiivien ja varovaisten uudistusten välissä.

Osa pidätetyistä on aiemmin vaatinut myös naisten holhouksenalaisuuden lopettamista. Saudi-Arabiassa nainen tarvitsee aina isänsä, aviomiehensä, veljensä tai poikansa suostumuksen moniin oikeustoimiin.

Myös tästä varoitettiin syksyllä, ja tiettävästi pidätetyt naisaktivistit ovat kumpaakin varoitusta noudattaneet. Silti heitä vastaan on käyty raskasta kampanjaa. Heitä on kuvien kanssa haukuttu ”pettureiksi” lehdissä ja sosiaalisessa mediassa.

Raskaita syytöksiä

Guardian-lehti kertoo, että Saudi-Arabian sisäministeriö syyttää naisaktivisteja yhteyksistä ”ulkomaisiin tahoihin” ja liittolaisten rekrytoinnista hallinnon avainpaikoille Saudi-Arabian horjuttamiseksi ja vahingoittamiseksi.

Jotkut lehdet ovat uhkailleet aktivisteja kuten Eman al-Nafjania ja Loujain al-Hathloulia jopa kuolemantuomiolla.

Huomattakoon, että pidätetyt ovat vaatineet vain ihmisoikeuksia. Poliittisista oikeuksista ei juuri ole uskallettu puhua, niitähän ei Saudi-Arabiassa ole miehilläkään.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman on tehnyt joitakin uudistuksia, ajokiellon lopettamisen lisäksi esimerkiksi sallinut elokuvateatterit. Uusi pidätysaalto on kuitenkin lisännyt pelon ilmapiiriä ihmisoikeusaktivistien piirissä.