skeeze/CC0

Viikon kysymys

Viime aikoina tulivuoria on purkautunut ainakin Havaijilla, Japanissa ja Indonesiassa. Purkauksissa vapautuu jonkin verran kasvihuonekaasuja.

Miten tulivuorenpurkaukset vaikuttavat ilmastoon, akatemiatutkija Jussi Heinonen Helsingin yliopistosta?

– Purkauspilvet voivat estää auringonvalon pääsyn maahan, jolloin ilmasto voi aluksi viilentyä. Ilmakehään purkautuva hiilidioksidi puolestaan lämmittää sitä.

– Toistaiseksi viimeaikaiset purkaukset ovat olleet normaalin rajoissa, joten kasvihuoneilmiötä ne eivät merkittävästi kiihdytä.

Onko purkauksia luvassa lisää?
– Tulivuorenpurkauksista ei päästä eroon seuraavina vuosimiljoonina.

ILMOITUS

– Tulivuoria voidaan kiittää mahdollisesti siitä, että maapallolla on elämää. Vulkaaninen maaperä on erittäin ravinteikasta viljelymaata, joten tulivuoret ovat myös hyödyllisiä.

– Pelkästään Havaiji on syntynyt tulivuorenpurkauksesta. Havaiji on oikeastaan 9 kilometriä korkea vuori eli maailman korkein, jos se mitataan alustaltaan eli merenpohjasta.

Tuleeko vaarallisia purkauksia?

– Tulivuorien seuranta ja asiantuntemus niistä kehittyvät jatkuvasti. Purkauksia pystytään ennakoimaan, joten ihmisten evakuointeja voidaan järjestää ajoissa.

– Vuonna 1991 Filippiinien Pinatubon purkaus olisi ollut katastrofaalinen, mutta se osattiin ennakoida. Purkauksen alta siirrettiin 60 000 ihmistä.

– Islannin Eyjafallajökull vuonna 2010 oli hyvin pieni purkaus. Se kuitenkin sotki Euroopan lentoliikenteen, kun tuuli toi tuhkaa Euroopan päälle.

– Havaijin Kilauea-tulivuoren purkaus oli odotettavissa.

Voiko Suomi kärsiä tulivuorista?

– Odotettavissa ei ole purkauksia, jotka aiheuttaisivat tuhoa Suomessa. Lähimpänä meitä ovat Islannin tulivuoret ja Italian Vesuvius. Ranskan alla on merkkejä vulkaanisesta toiminnasta, kuten kuumia lähteitä. Tutkimusten mukaan maankuoren lämpötila alueella on noussut.

– Yellowstonen tulivuori Yhdysvalloissa on suurin, mutta suuren purkauksen käynnistymiseen voi mennä tuhansia vuosia.

Suomen alueella on muinaisia tulivuoria. Kuinka niitä voi tutkia?

– Ympäri Suomea löytyy miljardien vuosien takaisia tulivuoriketjujen ja -muodostelmien jäännöksiä. Ne ovat aikoinaan hautautuneet syvälle kallioperään, mutta eroosion takia ne ovat nyt nähtävissä.

– Suomen geologisen seuran kotisivuilla voi lukea ilmaiseksi kirjan Suomen kallioperä – 3 000 vuosimiljoonaa. Siitä saa tietoa Suomen kallioperän kehitysvaiheista.