Lehtikuva/Jussi Nukari

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto pohti valtuustopuheessaan valtakunnansovittelijan roolia neuvottelukierroksen päänavaajan suojelijana.

Riku Aalto korostaa yhteisiä toimia, jos ay-liike joutuu vielä reagoimaan maan hallituksen työelämäesityksiin.

– Etenemisjärjestys joka tapauksessa on se, että asiaa koordinoidaan SAK:n tasolla. Eivät yksittäiset liitot lähde tässä sooloilemaan, Aalto sanoi tiistaina Teollisuusliiton valtuuston kevätkokouksessa.

Aalto arvioi, että mahdollisten toimien aika on vasta myöhemmin.

– Jos toimenpiteisiin on aihetta ja niihin päädytään, luulen, että silloin puhutaan todennäköisimmin kesälomien jälkeisestä ajasta, Aalto jatkoi.

Hallituksen esityksissä ehkä perustuslaillisia ongelmia

ILMOITUS

Maan hallitus päätti kevään kehysriihessään, että nuorten työntekijöiden määräaikaisia työsuhteita helpotettaisiin. Samoin irtisanomista pienemmissä yrityksissä helpotettaisiin. Mitään varsinaisia esityksiä näistä asioista hallitus ei kuitenkaan ole toistaiseksi tuonut eduskunnan käsittelyyn. Monet asiantuntijat ovat todenneet, että esityksiin liittyisi mitä todennäköisimmin muun muassa perustuslaillisia ongelmia.

Puheenjohtaja Aalto palasi puheessaan valtakunnansovittelijan rooliin. Hän muistutti päänavaajan tärkeästä roolista sopimusten synnyttämisessä. Siksi päänavaajaa pitää suojella.

– Minna Helle siis toimi hyvin, jos asiaa katsotaan työmarkkinajärjestelmämme toimintakyvyn kannalta, Aalto totesi.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen puolestaan korosti aktiivien merkitystä liiton markkinoijina.

– Jäsenmäärä ei lähde nousuun sillä, että keskitymme saavutuksiemme väheksymiseen ja kritisoimiseen, Lehtonen sanoi.

Teollisuusliiton kaksipäiväinen kokous jatkuu vielä keskiviikkona.