Jorma Mäntylä

Kangasalan urheilijat korosti 50-vuotisjuhlissaan liikunnan ja terveyden suhdetta.

Kangasalan Urheilijat KU-68 piti vaikuttavan 50-vuotisjuhlan Pitkäjärven koululla lauantaina 19.5. Tapahtumassa jaettiin ansiomerkit, julkistettiin historiikki ja uusi lippu vihittiin käyttöön. TUL:n puheenjohtaja Kimmo Suomi linjasi tietä urheilujärjestön satavuotisjuhliin 2019.

Kangasalan Urheilijat on 1 300 jäsenen ja Kangasalan suurin urheiluseura. Puheenjohtajana toimiva Reijo Hermanfors valitteli kaupungin nuivaa suhtautumista KU-68:iin ja liikuntapaikkojen vähäisyyttä. Opetusministeriön avustuksiakin on tullut niukanlaisesti.

Eero Järvenpää esitteli toimittamansa KU-68:n 50-vuotishistoriikin, joka sisältää tarkat tiedot seuran urheilijoiden lukuisista mitaleista ja menestyksestä. KU-68 muodostettiin 1968, kun Vatialan Vauhti ja Suoraman Ponnistus yhdistettiin. Sillä on nykyään noin 1800 osallistujaa sekä ensimmäinen kokopäiväinen koulutettu ohjaaja.

Vuosijuhlassa jaettiin ansiomerkit ja palkinnot pitkään toimineille.

Liikuntaa lisää kouluihin

Vuosijuhlassa jaettiin ansiomerkit ja palkinnot pitkään KU-68:ssa toimineille. Työväen urheiluliiton kultaisen ansiomerkin saivat Hannu Aronen, Martti Heinonen, Hannu Koskinen ja Petri Salonen. TUL:n kultainen seuratyö -ansiomerkin saivat Katri Vallenius, Risto Heinonen ja Teuvo Mäki. Hämeen liikunnan ja urheilun hopeisen ansiomerkin saivat Marika Lounas, Hannu Karhu ja Sauli Toivonen. Salibandyliiton kultaisen ansiomerkin sai Jussi Hietaranta sekä kultaisen salibandypallon saivat Riikka Taipale, Mika Kurki ja Sakari Mäkinen.

Juhlapuheen piti Jyväskylän yliopiston liikuntatieteen professori ja TUL:n puheenjohtaja Kimmo Suomi. SVUL:n kaatumisen jälkeen TUL jatkaa toimintaa suurena kansalaisjärjestönä, johon kuuluu 900 urheiluseuraa ja 220 000 jäsentä.

Suomi piti koulujen nykyistä kahden tunnin viikoittaista liikunnan opetusta riittämättömänä ja korosti liikunnan ja terveyden suhdetta. Se oli alkuperäinen työväen urheiluliikkeen tavoite. Suomen mukaan TUL:n pitää jatkossa entistä enemmän suuntautua työpaikkaliikunnan kehittämiseen.

– Työväen urheiluliitto täyttää sata vuotta 26.1.2019. Siitä tulkoon TUL:n voimannäyttö, hän kutsui Kangasalan urheiluväkeä.