Yle Kuvapalvelu

Ennen rikosta (Pre-Crime, 2017) on ylipitkä, mutta kysymyksenasetteluiltaan ehdottomasti katsomisen arvoinen saksalainen dokumentti. Siinä käsitellään yhteiskunnallisen kehityksen kannalta yhä keskeisemmiksi nousevia näkymiä ja käytäntöjä, jotka eivät tunne maantieteellisiä rajoja. Ohjaaja-käsikirjoittajia ovat Matthias Heder ja Monica Hilscher.

Dokumentin nimi ja aihe viittaavat Philip K. Dickin novelliin perustuvaan Steven Spielbergin ohjaamaan scifi-jännäriin Minority Report (2002). Sen tulevaisuuden poliisin erikoisyksikön inspiroimia menetelmiä on kehitetty ja otettu oikeasti käytäntöön 2010-luvulla.

Dokumentti tutustuttaa aiheeseen lähemmin Chicagossa, Lontoossa, Pariisissa ja Münchenissä. Johtotason poliisit puhkuvat intoa rikosten ehkäisyyn tarkoitetuista uusista työmenetelmistään.

Johtotason poliisit puhkuvat intoa rikosten ehkäisyyn tarkoitetuista uusista työ-menetelmistään.

Dokkari etenee puolestapuhujien ja kriittisesti suhtautuvien näkemysten vuorotteluna. Väliin pistää kommenttejaan meren rannalla aiheen tiimoilta piirroksia tekevä epäilevä Tuomas. Hänen esittämistään kysymyksistä yksi on osuvan pirullinen: ”Onko olemassa algoritmia, joka torjuu yritysrikollisuuden?”

Taikasana on siis algoritmi, jonka ympärille muotoutuu tuhti tietopaketti jokseenkin meitä kaikkia jollain tavoin koskettavista käytännöistä. Luettelo puhuu puolestaan: internet ja siihen liittyvä tiedonlouhinta (data mining), saatujen tietojen yhdistely tietoverkoiksi, syntyvät tietopankit, niiden hyödyntäminen sekä kaupallisesti että viranomaistahojen (kuten poliisin) toimesta.

ILMOITUS

Algoritmeihin liittyviä ongelmia käsiteltäessä tullaan lopulta valvontakameroita ja rikoskehiä laajemmalle tasolle. Kuvion kiteyttää hyvin amerikkalainen oikeustieteilijä Andrew Ferguson: ”Pisteytetty yhteiskunta on pelottava ajatus”.

Tätä hän ei sano, mutta vallanpitäjien kannalta se on vähintäänkin houkutteleva ajatus: voi entistä täsmällisemmin kontrolloida, hallita, ohjailla, nujertaa…

Ranskalainen sosiologi Bilel Benbouzid puolestaan pitää täysin mahdollisena, että demokraattisissakin yhteiskunnissa poliittisen toiminnan ja kansalaisaktivismin liikkuma-ala saattaa kaventua. Asiahan on jo arkipäivää pisteytysintoilun kärkimaassa Kiinassa.

Dokumenttiprojekti: Ennen rikosta. TV1 maanantaina 21.5 klo 21.30, sunnuntaina 27.5. klo 12.50. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 28 €/3 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.