Jouko Joentausta

Lähes puolella yhdysvaltalaisperheistä vaikeuksia perusmenoista selviämisestä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on toistuvasti kehuskellut johtamansa maan parantuneella työllisyystilanteella. Yhdysvaltojen työttömyysaste onkin tilastojen mukaan alle 4 prosenttia eli alhaisimmillaan sitten vuoden 2000. Työllisyyslukujen parantuminen ei kuitenkaan näy kansalaisten arjessa.

Lähes 51 miljoonalla yhdysvaltalaiskotitaloudella on vaikeuksia selvitä jokapäiväisistä menoistaan kuten asumiskuluista, ruuasta sekä lasten- ja terveydenhoidosta koituvista kustannuksista, kertoo 17. toukokuuta julkaistu United Wayn ALICE-projektin tutkimus.

Tutkimuksen mukaan 16,1 miljoonassa yhdysvaltalaisperheessä eletään suoranaisessa köyhyydessä. Lähes 35 miljoonan perheen kuvataan olevan tilanteessa, jossa töitä riittää, mutta tuloja ei, eikä omaisuutta kerry. United Wayn mukaan kyse on palkkatyöstä, josta saatavat ansiot alittavat nykyaikaisessa taloudessa selviytymiseen tarvittavan tulotason.

Yhdysvaltalaisista työpaikoista 66 prosentissa palkka on vähemmän kuin 20 dollaria tunti.

– Huolimatta näennäisen myönteisistä taloudellisista signaaleista ALICE:n tiedot osoittavat, että monet kärsivät taloudellisista ongelmista, projektia johtava Stephanie Hoopes sanoo.

Heikoin tilanne on Kaliforniassa, Uudessa Meksikossa ja Havaijilla eli osavaltioissa, joissa lähes puolet kotitalouksista elää köyhyydessä. Vähiten köyhiä perheitä on Pohjois-Dakotassa, jossa toimeentulon kanssa kamppailee kolmasosa kotitalouksista.

ILMOITUS

Köyhät tekevät töitä esimerkiksi lastenhoitajina, kotihoitajina, toimisto- ja kauppa-apulaisina eli töissä, joista maksetaan huonosti. Yhdysvaltalaisista työpaikoista 66 prosentissa palkka on vähemmän kuin 20 dollaria tunti.

Tutkimuksessa paneuduttiin myös alueellisiin eroihin. Esimerkiksi Washingtonin osavaltioon kuuluvalla Seattlen King Countyn alueella neljän hengen kotitalous, jossa toinen lapsista on vauva ja toinen esikouluikäinen, tarvitsi vuonna 2016 selvitäkseen 85 000 dollarin vuosiansiot. Siihen yltäminen olisi edellyttänyt 42,46 dollarin tuntipalkkaa, mutta osavaltion alueella vain 14 prosentista työpaikkoja palkkaa maksettiin yli 40 dollaria tunnilta.

Seattlen kaupunginvaltuusto on vastannut kasvavaan köyhyyden aiheuttamaan asunnottomuuteen hyväksymällä hiljakkoin suuryrityksille uuden veron, jonka tavoitteena on vähentää kodittomien määrä ja rakentaa edullisia asuntoja.