Lehtikuva/-

Lauantaina tapahtunut pahoinpitely vei Kreikan poliittisen väkivallan uudelle tasolle.

Joukko äärioikeistolaisia pieksi Thessalonikin 75-vuotiaan pormestarin Yiannis Boutarisin lauantai-iltana. Boutaris oli osallistumassa tilaisuuteen, jossa muistettiin turkkilaisten ensimmäisen maailmansodan aikana surmaamia kreikkalaisia siviilejä.

Hyökkääjät, runsaan kymmenen miehen joukko, heittivät pulloja kohti Boutarista, kaatoivat hänet maahan sekä löivät ja potkivat häntä. Kun Boutaris saatiin pelastettua autoon, hyökkääjät yrittivät rikkoa auton ikkunat.

Boutaris joutui sairaalaan toipumaan pää-, selkä- ja jalkavammoista.

Teosta epäillään Kultaisen aamunkoiton kannattajia.

Teosta epäillään äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen kannattajia.

Kultainen aamunkoitto on yksi Euroopan jyrkimmistä ja väkivaltaisimmista äärioikeistolaisista puolueista. Se on harjoittanut väkivaltaa sekä maahanmuuttajia että vasemmistolaisia vastaan. Vuonna 2013 yksi puolueen jäsenistä tuomittiin muusikko Pavlos Fyssasin murhasta.

ILMOITUS

Monikulttuurisuuden kannattaja

Boutaris on toiminut Kreikan toiseksi suurimman kaupungin Thessalonikin pormestarina seitsemän vuotta. Hän on tunnettu suorasukaisena äärioikeiston arvostelijana.

Boutaris teki työuransa perheensä viiniyhtiön johtajana ja tuli Thessalonikin johtoon puolueiden ulkopuolelta.

Boutaris on korostanut Thessalonikin monikulttuurista historiaa, muun muassa kaupungin merkitystä Turkin historiassa sekä aikoinaan suurta juutalaisväestöä. Kaupungissa on rakenteilla holokausti-museo.

Boutaris on myös kannattanut kompromissia naapurimaa Makedonian kanssa käytävässä nimikiistassa.

Thessaloniki on Kreikan toiseksi suurin kaupunki ja kuuluu Kreikan Makedonian maakuntaan.

Ateenan pormestari Giorgos Kaminis sanoi Boutarisiin kohdistunutta hyökkäystä suoraksi uhaksi demokratialle. Hän kutsui Ateenan valtuuston hätäistuntoon maanantaiksi.