Jarmo Lintunen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan työikäisen väestön lihavuus on yleistynyt kuuden viime vuoden aikana. Viime vuonna lihavia oli miehistä 26 ja naisista 28 prosenttia. Jos sama kehitys jatkuu, joka kolmannen ennustetaan olevan lihava kymmenen vuoden kuluttua (Yle Uutiset 13.4.).

Lihavuuden ja ylipainon lisäksi suomalaisten terveyttä rapauttavat myös viina, tupakka, sokeri, suola ja transrasvat.

Lihavalla on normaalipainoista suurempi riski sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään, nivelrikkoon, kakkostyypin diabetekseen ja kuolla niihin ennenaikaisesti. Suomalaisten odotetun eliniän pitkään jatkunut kasvu pysähtyi. Danten Jumalaisen näytelmän mukaan ylensyönti on kuudes kuolemansynti. Mitä pitempi vyö, sitä lyhyempi elämä.

Yhdysvaltalainen apulaisprofessori Leanne Redman viittaa tutkimuksessaan siihen, että päivittäinen energiansaannin vähentäminen noin 15 prosentilla voi vaikuttaa suotuisasti ihmisen aineenvaihduntaan, sitä kautta solujen ikääntymiseen ja lisätä elinikää. Kahden vuoden kokeessa tutkittavien paino aleni keskimäärin yhdeksän kiloa.

Niukka ravinto ei merkitse samaa kuin aliravitsemus, vaan tarkoitus on saavuttaa tila, jossa elimistön rasvapitoisuus on pieni ja aineenvaihdunta lievästi alentunut.

Mikään ei edistä terveyttä ja pidennä elinikää niin tehokkaasti kuin niukka, monipuolinen ravinto, kohtuullinen liikunta ja stressin vähentäminen meditoinnilla.

UKK-instituutin äskettäin julkaisemien tutkimusten mukaan liikkumattomuuden vuosittaiset kustannukset ovat yhteiskunnalle vähintään 3,2 miljardia euroa. Kun alamme liikkua nykyistä enemmän, muutamme ruokailutottumuksiamme ja vähennämme epäterveellisten nautintoaineiden käyttöä, kansanterveys kohenee ja terveydenhuoltomenot pienenevät.

Taito Taskinen
Kuopio