Lehtikuva/Vesa Moilanen

– Jos palkoissa on tarkoitus joustaa alaspäin, niin en tietenkään sitä kannata, kuittaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Osmo Soininvaaran (vihr.) ehdotuksen ”alueellisista työehtosopimuksista”.

Suomi kasvaa tulevaisuudessa yliopistokaupunkien ympärille, siksi niiden kasvua tulee edistää, sanoo valtiotieteen lisensiaatti, viimeksi vuosina 2011–2015 Vihreiden puheenjohtajana toiminut Osmo Soininvaara.

– Merkittävä osa työpaikoista voi syntyä vain yliopistokaupungeissa ja niistäkin iso osa vain Helsingissä. Jos Nordealle olisi sanottu, että ”tervetuloa Suomeen, mutta Joensuuhun, kiitos”, niin sinne se olisi jäänyt Tukholmaan, hän väittää.

Kaupunkien kasvu ei tule enää maaseudulta, sillä maaseutu tappelee työvoimasta kuten kaupungitkin. Kaupungit kasvavat maahanmuuttajien avulla, toteaa agronomi, vuoteen 2006 saakka Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä. Hänen mukaansa pienet ja keskisuuret kaupungit on nostettava nykyistä keskeisempään asemaan.

Härmälä näkee ongelmia asumisen kustannuksissa

– Suuri kysymys on, kuinka paljon Pihtiputaan mummon on tuettava kaupungissa asumista verorahoillaan. En voi ymmärtää, että kahden työssä käyvän henkilön talous saa täällä Helsingissä asumistukea, Härmälä kummastelee.

ILMOITUS

Soininvaara ja Härmälä esittelivät kaupungistumista koskevia näkemyksiään Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tilaamassa raportissa, joka julkaistiin keskiviikkona Helsingissä EK:n kevätseminaarin yhteydessä.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan seuraavalla hallituskaudella kaupunkipolitiikka on nostettava esiin entistä voimakkaammin. Järjestön mielestä hallituksen tulee nimetä kaupunkipoliittinen ministerivaliokunta edistämään kaupunkien asemaa.

Palkat joustamaan alueen mukaan

Soininvaara ehdottaa ”alueellisia työehtosopimuksia”, mikä tarkoittaa, että palkat joustaisivat alueen kustannusten mukaan. Esimerkiksi korkeiden asumiskustannusten kaupunkiseuduilla maksettaisiin korkeampaa palkkaa kuin halvemmilla alueilla.

Tämä johtaisi Soininvaaran mukaan joidenkin työpaikkojen siirtymiseen pois kaupungeista.

Seminaarin paneelikeskusteluun osallistuneiden Li Anderssonin (vas.) ja Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan jo nyt palkat joustavat ja yritysten on mahdollista maksaa erilaisia lisiä.

– Jos palkoissa on tarkoitus joustaa alaspäin, niin en tietenkään sitä kannata, Andersson toteaa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto näkee Soininvaaran ehdotuksessa eriarvoistumisen vaaran.

– Syntyisi paremman väen ja köyhemmän väen Suomi.

”Ihmiset haluavat urbaania elämäntapaa”

Panelistit keskustelivat myös kaupunkien vetovoimatekijöistä. SDP:n Jutta Urpilainen näkee koulutusleikkauksien estävän kaupunkien kehitystä.

– Jos kaupungissa leikataan toisen asteen koulutuksesta, ei saada koulutuspaikkoja eikä osaajia, jolloin yritykset eivät investoi eikä tule työpaikkoja.

Helsingin kokoomukselaisen pormestarin, Jan Vapaavuoren mukaan kaupunkipoliittinen keskustelu kietoutuu liian paljon työn ympärille.

– Urbaani elämäntapa on sitä, mitä ihmiset haluavat. Pitäisi pystyä luomaan pieniin ja keskisuuriin kaupunkeihin paitsi työpaikkoja myös urbaanin elämän elementtejä.

Vihreiden Aalto uskoo Helsingin kilpailevan pikemminkin Tallinnan ja Tukholman kanssa, eikä muiden suomalaisten kaupunkien kanssa.