Lehtikuva/Vesa Moilanen

STTK luopuisi saatavuusharkinnasta, jos tarkastuksiin ja valvontaan on varmistettu riittävät resurssit.

Työmarkkinoilla huudetaan työntekijöiden perään, kun samaan aikaan riivaa edelleenkin massatyöttömyys. STTK nostaa yhdeksi lääkkeeksi saatavuusharkinnasta luopumisen.

– Asia on poliittisesti ja myös työmarkkinoiden näkökulmasta herkkä. Myös yhteiskunnallinen keskustelu kulkee usein ääripäissä maahanmuuton puolesta tai sitä vastaan. STTK haluaa pidemmällä aikavälillä hallittua maahanmuuttoa ja sen varmistamiseksi laajan yhteiskuntapoliittisen ohjelman, puheenjohtaja Antti Palola totesi torstaina järjestön edustajiston kokouksessa Helsingissä.

Poliittisesti herkkä asia

Ammattiliitot voivat tehdä paljon maahanmuuttajien säällisen työelämän toteutumiseksi.

Palola perustelee esitystä Suomen ikärakenteella ja heikentyvällä huoltosuhteella.

– Työelämän ulkopuolella on koko ajan kasvava joukko ihmisiä ja samanaikaisesti monia aloja vaivaa paha työvoimapula. Suomalaisia syntyy ennätysvähän, eikä syntyvyyden noususta ole nopeaksi lääkkeeksi työmarkkinoiden haasteisiin. Hyvinvointivaltio ei kestä näitä yhtälöitä, Palola toteaa.

STTK:n avaus osuu poliittisesti herkkään asiaan. Saatavuusharkinta on ollut vasemmistopuolueille ja työtekijäjärjestöille tärkeä puolustamisen kohde, kun työntekijät ovat tätä ajaneet.

ILMOITUS

Nyt kuitenkin keskustelu työvoimapulasta ja kohtaanto-ongelmasta sekä syntyvyyden vähenemisestä tekee tilaa STTK:n aloitteelle.

Saatavuusharkinta lisää byrokratiaa

STTK korostaa, että monet maahanmuuttajat tulevat jo nyt Suomeen opiskelemaan ja tekemään töitä ja heillä on usein opiskelu- ja työpaikka valmiina. Hallitusneuvos Olli Sorainen muistuttaa Ylen haastattelussa, että EU:n ulkopuolelta tuleville työntekijöille myönnetään vuosittain vain 7 000–8 000 työperusteista oleskelulupaa.

Hän arvioi, että lisäys olisi 50 prosenttia eli noin 10 000–14 000 uutta työntekijää.

– STTK:n mielestä saatavuusharkinnasta voidaan jatkossa luopua edellyttäen, että riittävät resurssit tarkastuksiin ja valvontaan on varmistettu. Saatavuusharkinta lisää byrokratiaa ja viivästyttää usein työvoiman saamista tilanteessa, jossa osaamista ja tekijöitä ei syystä tai toisesta Suomesta löydy.

– Ulkomaista työvoimaa on kohdeltava yhdenvertaisesti muuhun työvoimaan nähden. STTK sanoo ei palkkojen polkemiselle, kaksille työmarkkinoille, harmaalle taloudelle ja työntekijöiden epäasialliselle kohtelulle, summaa Palola.