Jarmo Lintunen

Taidekriitikko, kirjailija Otso Kantokorpi oli hieno ammattilainen, ja hieno ihminen. ”Otso elää meissä”, kuten lukijamme kirjoitti lähettämässään tekstiviestissä. Olemme ylpeitä, että hän oli Kansan Uutisten kolumnisti. Hän alkoi kirjoittaa lehteen kuukausittain loppuvuodesta 2014.

Otso Kantokorven työ katkesi aivan liian varhain. Hän oli terävä, loistava ja oivaltava kirjoittaja. Hänellä oli vahva sosiaalinen omatunto, joka näkyi ja kuului hänen kirjoituksissaan, kuten hänen viimeiseksi Kansan Uutisten kolumniksi jäänyt tekstinsä osoittaa.

Hän on kertonut eräässä haastattelussa olleensa vasemmistolainen jo 13-vuotiaasta lähtien. Hän ei ollut perinteinen vasemmistoaktiivi puoluepoliittisesti, mutta tunnusti rohkeasti väriä. Se ei nykyään ole helppoa taidekriitikolle, joka elää freelancerina. Hän oli myös vasemmistoliiton ehdokkaana useissa vaaleissa.

Hän teki tinkimättömästi sellaista kulttuurijournalismia, jonka takana hän seisoi, vaikka aina se ei ollut helppoa, ei henkisesti eikä toimeentulonkaan kannalta.

On ilo nähdä, miten suuresti hänen työtään arvostetaan. Hän kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen, mutta varmaan parhaassa mahdollisessa tilanteessa – jos sellaista on koskaan.

Hänellä oli takanaan viime perjantaina matka, joka liittyi hänen elämänsä tärkeimpiin asioihin, taiteeseen ja kulttuuriin.

Kantokorpi oli taidekriitikko, kirjailija ja kulttuurivaikuttaja. Hän toimi vuosina 1998–2005 Taide-lehden päätoimittajana ja tämän jälkeen hän toimitti vuoteen 2010 saakka Kritiikin Uutiset -lehteä. Freelance-kriitikkona hän avusti useita valtakunnallisia medioita.

Hän puolusti henkilökohtaisesti taidekritiikin ja kulttuurijournalismin asemaa sanoutumalla jopa irti avustajasopimuksestaan vastalauseena avustajien ja kriitikoiden aseman heikentämiselle.

Hän toimi Yle Radio 1:n Kultakuumeen vakiokolumnistina vuosina 2006–2017. Vuosina 2013–2015 hän oli Taideyliopiston IssueX-lehden avustajana. Kesällä 2013 Kantokorpi aloitti Kirkko ja kaupunki -lehden avustajana.

Elämänsä aikana hän ehti olla monessa mukana. Hän kirjoitti kirjoja, mutta myös kustansi niitä paljon. Hän sai useita tunnustuspalkintoja ja ansiomitaleja. Hän kuratoi useita taidenäyttelyjä eri taidemuseoihin sekä toimitti ja julkaisi näyttelyjulkaisuja. Hän toimi myös opettajana useissa korkeakouluissa.

Hän täytti helmikuussa 61 vuotta. Tämän vuoden alussa Kantokorvelle myönnettiin valtion ylimääräinen taiteilijaeläke.

Sirpa Puhakka
KU:n päätoimittaja