Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vetoomus on jatkoa eiliselle sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenten tiedotustilaisuudelle.

Kaikkien oppositiopuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat mukana vetoomuksessa, jossa puhemiesneuvostoa pyydetään käsittelemään sosiaali- ja terveysvaliokunnan tilanne. Hallituspuolueet jyräsivät eilen äänillään valiokunnassa, ja sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti olla antamatta lausuntoa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019-2022.

Heti kokouksen jälkeen valiokunnan oppositioedustajat järjestivät tiedotustilaisuuden, jossa päätöstä kritisoitiin voimakkaasti.

– Olo on melko voimaton, surullinen ja hämmentynyt. Minulla on sellainen olo, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan työ sivuutettiin täysin, kommentoi vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen eilen.

Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat huomauttavat tänäisessä tiedotteessaan, että eduskunnan menettelytavoissa on tiettyjä sääntöjä ja periaatteita, joista ei ole katsottu hyväksyttäväksi poiketa enemmistöaseman turvin.

– Valiokuntatyöskentelyn toimintatapa voidaan johtaa suoraan perustuslaista ja siihen kuuluu, että asioihin perehdytään, kuullaan asiantuntijoita ja valiokunta muodostaa tämän pohjalta kantansa käsiteltävään asiaan, tiedotteessa todetaan.

ILMOITUS

Kiire uhkaa järjestelmän perusteita

Valiokunnassa hallituspuolueiden edustajat perustelivat päätöstä kiireellä. Hallituksella on kova kiire saada sote- ja maakuntalait hyväksyttyä, jotta erityisesti keskustan himoitsemat eduskuntavaalit voidaan järjestää lokakuussa.

– Ennen tätä päivää hallituspuolueiden edustajat eivät ole eduskunnassa estäneet asian käsittelyä valiokunnassa vetoamalla hallituksen kiireeseen, oppositiopuolueiden ryhmyrit muistuttavat tiedotteessaan.

Kaikki puolueet yhtyvät Aino-Kaisa Pekosen eilen esiin nostamaan huoleen. Pekonen sanoi Kansan Uutisille, että hallituspuolueet loivat päätöksellään vaarallisen ennakkotapauksen.

– Nyt hallituksen poliittisista ratkaisuista johtuva kiire uhkaa muuttaa suomalaisen parlamentaarisen järjestelmän perusteita hyvin periaatteellisella ja merkittävällä tavalla, tiedotteessa todetaan.

Oppositiopuolueet toivovat, että eduskunnan puhemiesneuvosto ottaa tapaukseen pikaisesti kantaa. Pelissä on eduskunnan arvovalta ja asema ylimpänä valtiovallan käyttäjänä.

– Valtasuhteet vaihtuvat ja on kaikkien poliittisten ryhmien etu, ettei eduskunnan arvovaltaa ja toimintakykyä nakerreta lyhytnäköisesti, vaan kansanedustajille turvataan oikeus hoitaa tehtävänsä ja velvollisuutensa kaikissa tilanteissa.