Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Oppositiopuolueiden sosiaali- ja terveysvaliokunnan veturit ovat pöyristyneitä sote- ja maakuntauudistuksen käsittelystä valiokunnassa. Hallituspuolueiden äänin valiokunta päätti keskiviikkona, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei anna lausuntoa julkisen talouden suunnitelmasta (JTS) valtiovarainvaliokunnalle.

– Julkisen talouden suunnitelmassa luodaan isot puitteet rahoituskehykselle vuoteen 2022, muistutti sosiaalidemokraattien Anneli Kiljunen oppositiopuolueiden yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Julkisen talouden suunnitelmassa ei ole huomioitu lainkaan sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitusta.

”Olo on melko voimaton, surullinen ja hämmentynyt”

– Vaikka me tiedämme, että tämä uudistus tulee vaatimaan vuonna 2020 vähintään miljardin lisäkustannukset. Sen jälkeen vielä enemmän, Kiljunen sanoi.

Hallituspuolueet päättivät kuitenkin, ettei valiokunta käsittele asiaa sen enempää. Enemmistön turvin hallituspuolueet voittivat äänestyksen, ja asian käsittely päättyi sote-valiokunnassa. Oppositioedustajien mukaan hallitus vetosi kiireeseen.

ILMOITUS

– Olo on melko voimaton, surullinen ja hämmentynyt. Minulla on sellainen olo, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan työ sivuutettiin täysin, tiivisti tunnelman vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen.

Ensimmäinen kerta

Pekonen sanoi pitävänsä suurena demokratiavajeena sitä, että valiokunta ei saa lausua julkisen talouden suunnitelmasta. Opposition mukaan kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun tällaiseen ratkaisuun on päädytty.

– Mielestäni hallituksen sote-aikataulu uhkaa demokratiaa. Hallitus luo aikataulupainetta eduskunnassa, vaikka nimenomaan eduskunta on se, joka määrittelee aikataulut, Pekonen sanoi.

Hallituspuolueiden edustajien ainoa peruste päätökselle oli kiire.

– Siinä vedottiin siihen, että meidän pitää luottaa siihen, mitä muissa valiokunnissa käsitellään. Meillä ei nyt ole aikaa käsitellä tätä, Pekonen kertoi päätöksen taustoista.

Pekonen huomauttaa, että hallituspuolueet tulivat samalla luoneeksi vaarallisen ennakkotapauksen.

– Näin voi tapahtua tulevaisuudessa, kun on kiire. Pitäisi pitää kiinni siitä, että substanssivaliokunta ei voi jättää lausumatta ja kuulematta asiantuntijoita, joita sen olisi tarpeen kuulla.

Väsymys painaa valiokuntaa

Sosiaali- ja terveysvaliokuntien kokousten kulkua on riepoteltu kevään mittaan julkisuudessa. Työilmapiiri on ollut koetuksella.

– Väsymys alkaa painaa. Me istumme tällä hetkellä yli kolminkertaisesti sen, mitä normaalisti, Pekonen sanoo.

Normaalisti valiokunnan kokoukset kestävät kaksi tuntia, mutta tällä hetkellä valiokunta kokoustaa kuusi tuntia päivässä. Tämän lisäksi valiokunnassa on otettu maanantait käyttöön.

– Jokainen alkaa olla aika väsynyt. Silti asiantuntijakuulemiset ovat todella tärkeitä. Lähes joka kuulemisessa on tullut esiin asioita, joihin vasta sitten herätään.

Valiokunnan kiire johtuu siitä, että sote- ja maakuntalakien pitää olla hyväksytty heinäkuun alkuun mennessä. Se on takaraja sille, että maakuntavaalit voidaan pitää lokakuussa.

Pekonen ja neljän muun oppositiopuolueen edustajat sanoivat uskovansa, että sote-paketin kanssa menee syksyyn.

Kello 16.18. Korjattu vuosiluku ensimmäisessä sitaatissa. Julkisen talouden suunnitelmassa luodaan isot puitteet rahoituskehykselle vuoteen 2022. Jutussa mainittiin väärä vuosi 2020.