Wikimedia Commons / Julian Nitzsche

Tuhannet Lähi-idästä lähteneet siirtolaiset pyrkivät Länsi-Eurooppaan Bosnia-Herzegovinan kautta.

Bosniaan on vuoden 2018 alun jälkeen tullut noin 4 000 ihmistä Syyriasta, Irakista, Turkista, Algeriasta ja Afganistanista. Koko viime vuonna tulijoita oli yhteensä 755.

Suurin osa Bosniaan tulijoista haluaa jatkaa matkaansa Kroatiaan ja jatkaa sieltä edelleen muihin EU:n läntisiin jäsenmaihin. Noin 1 500 siirtolaisen matka on toistaiseksi pysähtynyt Bosniaan, koska heidän pääsynsä Euroopan unionin alueelle on estetty.

Maan turvallisuusministeri Dragan Mekticin mukaan Bosnian resurssit vastaanottaa siirtolaisia ovat riittämättömiä. Sarajevon vastaanottokeskuksessa on 200 paikkaa, kun päivittäin maahan tulee 80–150 siirtolaista joka päivä, Mektic vetoaa.

”Olen huolestunut uutisista, joiden mukaan monet pakolaiset ja siirtolaiset, joukossa myös lapsiperheitä, joutuvat nukkumaan kadulla, eivätkä saa säännöllisesti syödäkseen.”

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM uskoo tulijoiden määrän jäävän jatkossakin alle 400 viikossa, mutta paikallisten aktivistien mukaan määrä on suurempi.

Kymmenet siirtolaiset ovat pystyttäneet telttansa sarajevolaisen puiston ulkopuolelle. Paikalliset asukkaat ovat tuoneet heille ruokaa ja vaatteita.

ILMOITUS

Bosnian hallitus kertoo harkitsevansa keinoja majoitusmahdollisuuksien ja muun tarvittavan avun järjestämiseksi. Viranomaiset varoittavat kustannusten vaikutuksista maan jo valmiiksi hauraaseen talouteen.

Mektic on pyytänyt apua muilta Balkanin mailta ja EU:lta.

– Reitti vilkastuu ja meillä voi olla edessämme kriisi.

EU:n ihmisoikeuskomissaari Dunja Mijatovic ilmaisi huolensa systemaattisen toiminnan puutteesta Bosnian viranomaisille lähettämässään kirjeessä.

– Olen huolestunut uutisista, joiden mukaan monet pakolaiset ja siirtolaiset, joukossa myös lapsiperheitä, joutuvat nukkumaan kadulla, eivätkä saa säännöllisesti syödäkseen. Tilanne ei voi jatkua tällaisena.

Myös IOM:n Länsi-Balkanin koordinaattori Peter Van Der Auweraert varoittaa pienimuotoisesta humanitaarisesta kriisistä, mikäli Bosnia ei ala pitää huolta siirtolaisista.

– Sen täytyy tapahtua ensi viikolla, ei parin kuukauden päästä, hän edellyttää.