Lehtikuva/Roni Rekomaa

Silvia Modig kertoi naisesta, jolla ei ollut rahaa mennä lääkäriin.

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Silvia Modig arvioi, että jos pääministeri Juha Sipilän hallitus saa kaavailemansa soteuudistuksen läpi, myös Helsinkiin palautetaan terveyskeskusmaksu.

Modig nosti asian esiin tiistaina pääkaupunkiseudun valtuustojen harvinaisessa yhteisessä sote- ja maakuntauudistusta käsitelleessä kokouksessa Vantaalla, jossa hän piti Helsingin, Vantaan ja Espoon vasemmistoliiton valtuustoryhmien yhteispuheenvuoron. Valtuustojen yhteiskokouksessa Martinlaakson Martinus-salissa oli 262 valtuutettua Espoosta, Helsingistä, Kauniaisista ja Vantaalta.

Kokouksessa kaikki kaupungit yhtyivät lausuntoon, jolla vaaditaan, että sote-uudistus perutaan, vaikka niin Helsinkiä kuin Espoota johtaa Sipilän hallituksen vahva puolue kokoomus.

Valinnanvapaus kutistuu vapaudeksi valita niiden vaihtoehtojen välillä, joihin on varaa.

Ei rahaa lääkäriin

– Joitain vuosia sitten Hakaniemen torilla minua lähestyi iäkäs nainen. Hän kertoi vaikeasta elämäntilanteesta, jossa ei ollut rahaa mennä lääkäriin, vaikka tarvetta olisi ollut, Modig kertoi.

– Olin tyytyväinen, kun saatoin kertoa, että Helsinki oli juuri luopunut terveyskeskusmaksuista ja jatkossa jokainen voisi mennä lääkäriin juuri silloin, kun tarvetta on, taloudellisista edellytyksistä riippumatta.

ILMOITUS

Modig painotti sitä, että tapaus ei ole ainutlaatuinen.

– Vuonna 2017 ulosottoon päätyi lähes 400 000 soten asiakasmaksua. Tilastot kertovat erityisesti yhdestä asiasta: Pienituloisille pienikin lääkärimaksu on joskus liikaa. Siksi me vasemmistoliitossa haluamme poistaa terveyskeskusmaksut kaikilta suomalaisilta.

Kaikille asiakasmaksut?

Modig ei kuitenkaan usko, että vasemmistoliiton tavoite toteutuu, jos hallituksen sote- ja maakuntauudistus menee läpi.

– Sen jälkeen suurella todennäköisyydellä asiakasmaksut nousevat kaikilla ja palaavat Helsinkiin, hän sanoi.

– Valinnanvapaus kutistuu vapaudeksi valita niiden vaihtoehtojen välillä, joihin on varaa.

Hän totesi vasemmistoliiton ajavan saumattomia hoitoketjuja, terveyserojen kaventamista, kustannusten nousun hillitsemistä ja hoidon tasa-arvoista saatavuutta, mutta arvioi, että näihin uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin ei päästä.

– Samaa ratkaisumallia tarjotaan kaikille vaikka alueelliset tarpeet ja lähtökohdat poikkeavat toisistaan suuresti. Suomen pienin maakunta vastaa kooltaan kahden pääkaupunkiseudulla sijaitsevan lähiön, esimerkiksi Leppävaaran ja Hakunilan, asukasmäärää. Silti näihin sovelletaan samaa ratkaisumallia, Modig ihmetteli.

Hän ennusti uudistuksen edesauttavan sitä, että pääkaupunkiseudun taloudellinen asema heikentyy, kun suhteellinen velkaantuminen kasvaa.

– Riippuvuus valtionosuuksista kasvaa ja investointikyky laskee. Kun pääkaupunkiseutu tuottaa 30 prosenttia koko maan bruttokansantuotteesta, on investointikyvyn heikentyminen koko Suomen ongelma.