Lehtikuva/Mahmud Hams

Yhdysvallat langetti väkivallan syyn yksinomaan Hamasille, mutta useat Euroopan maat arvostelijat Israelin voimankäyttöä.

Gazassa on tiistaina haudattu Israelin maanantaina surmaamia mielenosoittajia.

Maanantain uhriluku nousi 60:een kahden haavoittuneen kuoltua vammoihinsa. Useita on vielä kriittisessä tilassa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan loukkaantuneita oli 2 771. Heistä noin 1 360 oli haavoittunut luodeista, 400 sirpaleista ja 980 kärsi kyynelkaasun aiheuttamista oireista.

Romaniassa lähetystön sijaintipaikasta nousi kiista.

Gazan ennestäänkin ahtaissa sairaaloissa pelättiin, ettei uusia potilaita pystytä enää hoitamaan, jos uhreja tulee tiistaina lisää.

Tiistaita on etukäteen pidetty mielenosoitusten tärkeimpänä päivänä. Se on palestiinalaisten nakba, jolloin muistetaan vuonna 1948 karkotettuja ja paenneita satojatuhansia palestiinalaisia.

ILMOITUS

Maanantaina sairaaloihin vietiin 1 800 ihmistä.

Alaikäisiä maanantain kuolonuhreista oli 14, kun mukaan lasketaan tiistaina vammoihinsa menehtyneet 8 kuukauden ikäinen Laila al-Ghandour ja 16-vuotias Talal Adel Ibrahim Matar.

Arvostelua Euroopasta

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi tiistaina, että Israelin armeija toimi ”itsepuolustukseksi”. Armeija väitti ampuneensa vain ”terroristiseen toimintaan liittyviä kohteita”.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tiedottaja Raj Shah sanoi, että ”näiden traagisten tapahtumien syy on yksin Hamasin, joka tarkoituksellisesti ja kyynisesti on provosoinut vastatoimet”.

Yhdysvaltain suuret eurooppalaiset liittolaismaat sen sijaan eriasteisella varovaisuudella tuomitsivat Israelin ylimitoitetun voimankäytön.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson kehotti Israelia osoittamaan pidättyväisyyttä voimankäytössä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tuomitsi ”Israelin asevoimien mielenosoittajiin kohdistaman väkivallan”.

Saksan lausunnon mukaan Israelilla on oikeus puolustaa itseään, mutta sen tulisi noudattaa siinä suhteellisuutta.

Etelä-Afrikka kutsui suurlähettiläänsä Israelista kotiin.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä myöhemmin tiistaina käsitellä tilannetta. Kuwaitin päätöslauselmaehdotuksessa olisi vaadittu riippumatonta tutkimusta tapahtumista, mutta Yhdysvallat on torjunut sen.

Romaniassa kiistaa lähetystöstä

Romaniassa Lähi-idän politiikasta on tullut sisäpoliittinen kiista.

Pääministeri Viorica Dancilan hallitus on ilmoittanut, että myös Romania aikoo siirtää lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin. Presidentti Klaus Iohannis arvosteli tiistaina tätä ja sanoi, että Romanian on oltava ”ennustettava kumppani” sekä Yhdysvalloille että Euroopan unionille.

Romaniassa presidentillä on viimekätinen vastuu ulkopolitiikasta.