Jussi Joentausta

Israelin armeija on tappanut jo yli 50 palestiinalaista.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki tuomitsee kovasanaisesti Israelin voimankäytön. Israelin armeija tappoi eilen yli 50 palestiinalaista, jotka osoittivat mieltään Gazan rajalla.

Levottomuuksien odotetaan jatkuvan, sillä Israel viettää tänään 70. itsenäisyyspäiväänsä. Tämän lisäksi Israelissa juhlistetaan Yhdysvaltain suurlähetystön siirtymistä Jerusalemiin.

Israelin lisäksi Arhinmäki vierittää syytä väkivaltaisuuksista Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille.

– Tällä päätöksellään Yhdysvallat antaa vahvan poliittisen signaalin siitä, että se hyväksyy Israelin toimet ja pyrkimykset suhteessa miehitettyihin alueisiin. Israelin toiminta on valtioterrorismia, mutta myös Trumpin kädet ovat veressä. Trump lyhytnäköisesti provosoi konflikteja, Arhinmäki sanoo tiedotteessaan.

Viime viikolla Trump veti Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta, jonka tavoitteena oli estää Irania hankkimasta ydinasetta. Sopimus solmittiin Trumpin edeltäjän Barack Obaman aikana. Trump kutsui sopimusta surkeaksi ja syytti siitä Obamaa.

ILMOITUS

– Trump ei ole tarjonnut hylätyn sopimuksen tilalle mitään ratkaisua. Tämä on todella vastuutonta. Iranin sopimuksen hylkäämisellä oli välittömiä vaikutuksia Lähi-idässä. Erityisesti Iranin ja Israelin välit ovat räjähdysherkät, Arhinmäki toteaa.

Kansainväliseltä yhteisöltä toimia

Arhinmäki vaatii Suomelta ja Euroopan unionilta toimia Lähi-idän tilanteen liennyttämiseksi. Myös YK:n pitäisi nyt toimia.

– YK:n pitäisi voida toimia tässä tilanteessa, mutta Yhdysvallat pystyy estämään myös tämän veto-oikeudellaan. Erityisesti Israelin armeijan väkivalta palestiinalaisia kohtaan on tuomittava. Israelin ei voi antaa Trumpin tuella jatkaa siirtokuntien laajentamista ja palestiinalaisten painostamista, Arhinmäki toteaa.

– Lisäksi Suomen ja EU:n tulisi lopettaa kaikki ase- ja puolustusvälinekauppa Israelin kanssa, hän päättää.