Lauri Hannus

Sipilän hallitus kompuroi perhevapaauudistuksessa. Nyt laaja joukko järjestöjä vaatii seuraavaa hallitusta tekemään sen, mikä tältä hallitukselta jää tekemättä.

Hallitus päätti viime syksynä budjettiriihessä perhevapaauudistuksesta. Asiaa valmistelivat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) sekä opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Uudistus kaatui hallituksen erilaisiin näkemyksiin ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan uudistuksen kalleuteen. Nyt järjestöt ovat koonneet laajan joukon perhevapaauudistusvaatimuksensa taakse.

Palkansaajakeskusjärjestöt ja lapsi- ja perhejärjestöt vaativat perhevapaauudistuksen käynnistämistä seuraavalla hallituskaudella. Linjausta vaaditaan hallitusohjelmaan, sillä Sipilän hallitus kiemurteli myös sen taakse, että perhevapaauudistus ei ollut hallitusohjelmassa.

Vanhemmilla tulee olla oikeus valita, missä järjestyksessä vanhempainvapaat pidetään.

Riittävän pitkä yhteisesti jaettava kausi

Nykyinen hallitus teki myös sen virheen, että muutokset olisi pitänyt toteuttaa ilman kustannuksia. Järjestöt vaativat, että tulevan hallituksen on varattava tarpeelliset resurssit. Suomen nykyinen perhevapaamalli on Pohjoismaiden jäykin ja korvaustasoltaan alhaisin, todetaan järjestöjen tiedotteessa.

ILMOITUS

Molemmille vanhemmille halutaan yhtä pitkä oma osuus ja riittävän pitkä yhteisesti jaettava kausi. Tavoitteena on pidentää ansiosidonnaista perhevapaata ensisijaisesti isän osuutta kasvattamalla.

Nykyinen perhevapaajärjestelmä tukee erityisesti äitien pidempää poissaoloa työelämästä, koska esimerkiksi äitiys- ja vanhempainvapaa on sidottu pidettäväksi yhtenäisenä jaksona. Lapsen ja kummaankaan vanhemman asemaa ei tule järjestöjen mukaan heikentää.

Perheiden monimuotoisuus huomioitava

Uudistuksessa tulee järjestöjen mukaan ottaa huomioon perheiden yhdenvertainen kohtelu sekä erilaiset perhemuodot ja elämäntilanteet. Perhevapaamallin tulee joustaa erilaisten perhetilanteiden mukaan riippumatta siitä, onko kyseessä esimerkiksi ydinperhe, yhden vanhemman perhe, monikko- tai sateenkaariperhe.

Uudistuksessa tulee taata myös adoptiolapsille lapsen edun mukainen alku elämälle uudessa perheessään.

Joustoa vapaiden järjestelyyn

Äitiysvapaata ja vanhempainvapaata halutaan kehittää joustamaan työelämän ja perheen tarpeisiin. Äidin pitäisi voida aloittaa äitiysvapaansa nykyistä joustavammin ennen laskettua aikaa.

Vanhempainvapaan tulisi joustaa työhön paluussa tai mahdollistaa vanhemman opiskelun. Vapaaehtoisen osa-aikatyön kehittäminen helpottaisi myös merkittävästi työn ja perheen yhteensovittamista. Järjestöt vaativat myös varhaiskasvatuksen kehittämistä perhevapaauudistuksen rinnalla.