Lehtikuva/Thomas Coex

Uutistoimistojen mukaan Israelin maanantaina Gazan rajalla surmaamien palestiinalaisten lukumäärä on noussut 58:aan. Lisäksi monet haavoittuneista ovat kriittisessä tilassa.

Haavoittuneita kertyi maanantaina vähintään 1 200, palestiinalaisviranomaisten mukaan jopa 2 700.

Tiistaista odotetaan vielä verisempää, sillä rajalle odotetaan entistä suurempia mielenosoittajajoukkoja. Maanantaina heitä oli useita kymmeniä tuhansia.

Israel on sijoittanut rajalle tarkka-ampujia.

Kyseessä saattavat olla sotarikokset.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther sanoi maanantaina, että tapahtumat ovat jälleen esimerkki Israelin ylimitoitetusta voimankäytöstä.

Lutherin mukaan Israel käyttää kovia panoksia tavalla, joka loukkaa kansainvälisiä periaatteita. ”Joissakin tapauksissa näyttää kyse olevan sotarikokseksi katsottavista tahallisista surmista”, sanoi Luther Amnestyn nettisivulla.

ILMOITUS

Vaikka jotkut mielenosoittajista ovatkin voineet tarttua väkivaltaisiin keinoihin, se ei Lutherin mukaan oikeuta kovien panosten käyttöä: ”Kansainvälisen oikeuden mukaan kovia panoksia saa käyttää vain välittömältä kuoleman tai vakavan vammautumisen vaaralta suojautumiseksi.”

Luther vaati Israelin viranomaisia välittömästi pysäyttämään armeijan toimet.

Ammuttu polviin ja ylävartaloon

Amnesty kehotti huhtikuussa kansainvälistä yhteisöä lopettamaan aseiden ja sotavarusteiden toimittamisen Israeliin.

Tässä huhtikuun lopulla julkaistussa tiedotteessa dokumentoitiin tapauksia, joissa Israelin sotilaat olivat Gazan rajalla surmanneet ja vammauttaneet mielenosoittajia, jotka eivät olleet minkäänlainen välitön uhka heille.

Useimmissa tapauksissa uhreja oli ammuttu ylävartaloon, kuten rintaan ja päähän. Toisia oli ammuttu selkään. Monia oli myös ammuttu polviin.

Amnestyn haastattelemien lääkärien ja sotilasasiantuntijoiden mukaan vammat kertovat siitä, että aseena on käytetty korkean luodin lähtönopeuden omaavia sotilaskivääreitä. Vammat ovat sellaisia, joita yleensä nähdään sodissa.