Pitkän ja tuotteliaan uran tehnyt poliittinen pilapiirtäjä Oiva Ilmari Nykänen (Ilmari) menehtyi 22. 4. 2018 Helsingissä 87-vuotiaana. Nykänen piirsi Kansan Uutisiin lähes neljänkymmenen vuoden ajan vuosina 1957–1993 ja Rakentaja-lehteen piirtämistä hän jatkoi 2000-luvulle saakka. Nykäsen ura ulottui yhteensä kuudelle vuosikymmenelle ja hän lukeutuu aikamme merkittävimpiin suomalaisiin pilapiirtäjiin.

Ilmari Nykänen syntyi Kotkan Karhulassa 28. 5. 1930. Kansakoulun jälkeen hän opiskeli sähköasentajan ammatin, mutta alkoi pian työskennellä veneveistämöllä rakentaen samalla ensimmäisen oman veneensä. Myös ensimmäisten karikatyyrien työstäminen alkoi jo teini-iässä.

Vasemmistolainen ajatusmaailma muotoutui osittain kaunokirjallisuuden vaikutuksesta. Nykänen oli työläisperheen poika, mutta koti ei ollut poliittinen. Kotona kuitenkin luettiin paljon, ja Nykänen sivisti itseään ja syvensi maailmankatsomustaan kirjojen avulla. Lapsena koetut sota- ja pula-aika osaltaan vaikuttivat Nykäsen sodanvastaisuuteen ja haluun puolustaa työväestön ja vähempiosaisten oikeuksia.

20-vuotiaana Nykänen muutti Helsinkiin ja pyrki Ateneumiin, mutta ei käynyt katsomassa tuloksia vaan otti yhteyttä sanomalehtiin piirrostensa julkaisemiseksi. Ensimmäiset pilapiirroksensa hän lähetti Kuluttajain Lehteen ja pian tämän jälkeen Kansan Uutisten edeltäjään, Vapaaseen Sanaan vuonna 1954.

Kansan Uutisten lisäksi Nykänen piirsi ammattiliittojen lehtiin, Suomi-Neuvostoliitto -seuran lehteen sekä Apuun ja Seuraan. Hän sai Yleisen Lehtimiesliiton Journalistipalkinnon vuonna 1980. Myös Kansan Uutiset julkaisi Nykäsen pilapiirroksista kokoelmateoksen Ilmarin parhaat: Kuvia työstä ja taistelusta vuonna 1982 (toim. Jorma Rotko).

Mihinkään puolueeseen Nykänen ei kuulunut vaan halusi säilyttää poliittisen riippumattomuutensa.

Yksityiselämäänsä Nykänen eli hyvin vaatimattomasti ja yksinkertaisesti, huomiota karttaen. Hän vetäytyi usein luonnonrauhaan ja syksyisin hän tapasi vaeltaa Lapissa vaimonsa ja koiransa kanssa. Eläimet, eritoten koirat ja kissat, olivat hänelle rakkaita. Veneily, kalastus, metsästys ja autojen korjailu säilyivät harrastuksina pitkään.

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Nykäsen elämä keskittyi pitkälti oman kodin ympärille liikuntakyvyn heikentyessä. Omintakeinen, terävä-älyinen maailman havainnointi yhdistettynä huumoriin ja mielikuvitukseen välittyi hänestä silti vanhaksi saakka.

Nykäsen motto oli: ”Minua ei neuvota eikä sensuroida.” Tämä periaate säilyi vahvana loppuun asti niin hänen tavassaan piirtää kuin elämässä muutenkin.

Ulla Raitio
Kirjoittaja on
Ilmari Nykäsen tytär.