Lehtikuva/Mikko Stig

Työolojen tutkimiseen haetaan joukkorahoitusta.

Suomalainen äitiyspakkaus sisältää kymmeniä eri tuotteita, joiden tuotantoon saattaa liittyä merkittäviä ihmisoikeusriskejä. Yritystoiminnan vastuullisuutta valvova kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisee äitienpäivän alla joukkorahoituskampanjan, jonka avulla selvitetään työolot äitiyspakkauksen tuotteiden takana.

– Äitiyspakkaus on loistava suomalainen keksintö, mutta se voisi olla vielä parempi. Pakkaus sisältää kymmeniä tuotteita, joiden tuotanto-olot ovat hämärän peitossa. Haluamme varmistaa, että äitiyspakkaus on hyvä myös myös tuotteita valmistaville äideille, isille ja heidän lapsilleen, toteaa Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Vuoden 2018 äitiyspakkaus sisältää 64 eri tuotetta. Esimerkiksi vauvan vaatteissa käytettävän puuvillan tuotantoon saattaa liittyä lapsityötä, pakkotyötä tai torjunta-aineiden aiheuttamia myrkytyksiä. Vaatteita ja tarvikkeita saatetaan myös teettää riskimaissa, joissa laittoman pitkät työpäivät ja elämiseen riittämättömät palkat ovat arkipäivää.

”Äitiyspakkaus on loistava suomalainen keksintö, mutta se voisi olla vielä parempi.”

Kelan tarjoaman äitiyspakkauksen hankintakriteerit sisältävät sosiaalisen vastuun osalta ainoastaan maininnat kansainvälisen työjärjestön vähimmäisikää koskevan perussopimuksen täyttämisestä sekä kansallisen minimipalkkalainsäädännön noudattamisesta. Todisteeksi kriteerien täyttymisestä riittää tarjoajan oma vakuutus.

– Tutkimalla äitiyspakkauksen tuotteiden taustat voimme tehokkaasti vaikuttaa yritysten toimintaan sekä kirittää Kelan hankintakriteereitä vastuullisemmaksi, toteaa Vartiala.

ILMOITUS

Julkisyhteisöt kuten äitiyspakkauksia tarjoava Kela tekevät suuria hankintoja. Niiden ostopäätöksillä on merkittävä vaikutus yritysten toimintatapoihin, tuotannon kestävyyteen ja ihmisoikeuksien toteutumiseen.

Vuonna 2017 voimaan tulleen hankintalain myötä julkisyhteisöillä on halutessaan entistä helpompaa edistää ihmisoikeuksien toteutumista ostettujen tuotteiden takana.

Entistä vastuullisempi äitiyspakkaus voi tuottaa hyvää suomalaisten perheiden lisäksi myös pakkauksen tuotteiden tekijöille.