Lehtikuva/Alexander Nemenov

Venäjällä suosituin pikaviestipalvelu ei ole Whatsapp, vaan sitä muistuttava Telegram. Telegramin perustivat Durovin veljekset Pavel ja Nikolai vuonna 2013, veljeksistä julkisuudessa viihtyy lähinnä nuorempi Pavel.

Veljekset perustivat Venäjän Facebook-kopion Vkontakten vuonna 2006, mutta vuonna 2014 heidät syrjäytettiin yrityksen johdosta Kremlin tukemassa kaappauksessa. Tämän jälkeen veljekset pakenivat Venäjältä, ja Pavel hankki itselleen pienen saarivaltion Saint Kitts ja Nevisin kansalaisuuden.

Telegram ei ole vain pikaviestipalvelu. Siinä on mahdollista perustaa ”kanavia” yhdensuuntaiseen tiedonvälitykseen, ja niistä suosituimmilla on kymmeniätuhansia tilaajia.

Viranomaiset halusivat Telegramin salausavaimet.

Telegramin ongelmat Venäjän viranomaisten kanssa alkoivat viime vuonna. Telegramia vaadittiin luovuttamaan salausavaimet, joiden avulla turvallisuusviranomaiset voisivat lukea käyttäjien viestejä. Viranomaisten mukaan Pietarin metron huhtikuun 2017 pommi-iskun tekijät olivat käyttäneet Telegramia.

Durov kieltäytyi vaatimuksista. Salausavainten luovutus ei ole nykyisellä Telegramin sovelluksella edes mahdollista, koska käyttäjien salausavain on säilössä vain heidän omassa laitteessaan. Durovin mielestä viranomaisten mahdollisuus seurata viestintää rikkoisi perustuslakia.

ILMOITUS

Viestintävirasto Roskomnadzor vei asian oikeuteen. Taganskin alueen oikeusistuin teki päätöksen, jonka perusteella Telegramin esto Venäjällä aloitettiin 16. huhtikuuta. Pavel Durov aloitti kampanjan estoa vastaan.

Esto ei ole onnistunut erityisen hyvin, vaikka viestintävirasto esti kahden viikon aikana yli 15 miljoonaa Telegramin käyttämää internet-osoitetta. Telegram hankkii jatkuvasti uusia osoitteita, jotka päivittyvät käyttäjille automaattisesti. Esto on häirinnyt enemmän muita palveluita kuin Telegramia, esimerkiksi Viber-pikaviestintä ja Googlen hakukonetta.

Durov kutsui venäläisiä heittämään ikkunastaan paperilentokoneen 22. huhtikuuta protestiksi estoa vastaan (Telegramin logossa on paperilentokone). Maanantaina 30. huhtikuuta Moskovassa osoitettiin mieltä Telegramin estoa vastaan, mielenosoitukseen osallistui noin 12 000 ihmistä. Muualla Venäjällä järjestettiin pienempiä mielenilmauksia.