Sam Tarling

Hyökkäykset kouluja, koululaisia ja opettajia vastaan ovat lisääntyneet maailmalla. Tilanne on pahin sotaakäyvissä maissa.

Pelastakaa Lapset ry arvioi, että koululaiset, opiskelijat ja opettajat ovat yhä suuremmassa vaarassa. Järjestön mukaan tahalliset ja umpimähkäiset hyökkäykset kouluja ja yliopistoja vastaan ovat yleistyneet merkittävästi maailmanlaajuisesti.

Vuosina 2013-2017 tehtiin yli 12 700 hyökkäystä oppilaitoksia, näiden henkilökuntaa tai oppilaita vastaan, todetaan kansainvälisen Global Coalition to Protect Education from Attack -yhteenliittymän torstaina julkistamassa raportissa.

Oppiminen yhä vaarallisempaa

Koululaisia pakotettiin lapsisotilaiksi ja lähetettiin taisteluihin.

Yhteenliittymän tuottamassa Education under Attack 2018 -raportissa todetaan, että 41 maassa tehtiin viiden viime vuoden aikana vähintään viisi hyökkäystä oppilaitoksia, opettajia tai oppilaita vastaan. Tilanne on merkittävästi huonontunut sitten edellisen, vuoden 2014 seurantaraportin. Siinä vähintään viisi hyökkäystä sattui 30 maassa 2009-2013 seurantajakson aikana.

– Opettaminen ja oppiminen on yhä vaarallisempaa. Opiskelijat, opettajat ja akateeminen henkilöstö ovat yhä useammin hengenvaarassa, sanoo GCPEA:n pääjohtaja Diya Nijhowne.

– Koulujen ja yliopistojen tulisi olla turvallisia ja suojaisia paikkoja, mutta asevoimat ja aseistetut ryhmät aiheuttavat niissä edelleen pelkoa ja väkivaltaa.

ILMOITUS

Ilmaiskuja, vainoja, tappoja, raiskauksia

Yhdeksässä maassa sattui 1000 hyökkäystä tai hyökkäyksiä, joissa haavoittui yli 1000 opiskelijaa, opettajaa tai muuta opetuksen henkilöstöä. Tilanne on erityisen kriittinen muun muassa Kongon demokraattisessa tasavallassa, Israelissa ja Palestiinassa, Nigeriassa, Filippiineillä, Etelä-Sudanissa, Syyriassa sekä Jemenissä.

Jemenissä yli 1 500 oppilaitosta vahingoittui tai tuhoutui ilmaiskuissa, taistelujen seurauksena tai niitä käytettiin sotilaallisiin tarkoituksiin. Syyriassa on raportoitu 650 tapausta, jossa on joko hyökätty koulutusta vastaan tai hyödynnetty oppilaitosta sotilaallisiin tarkoituksiin. Filippiineillä aseelliset osapuolet vainosivat tai uhkailivat vähintään 1 000 opiskelijaa ja opettajaa.

Tytöt ja naispuoliset opiskelijat sekä opettajat olivat monessa maassa tarkoituksellisten hyökkäysten kohteina. Ääriryhmät ovat pommittaneet ja sytyttäneet tuleen tyttökouluja sekä tappaneet, haavoittaneet tai uhanneet naispuolisia oppilaita ja opettajia. Esimerkiksi Afganistanissa noin joka neljäs raportoitu hyökkäys koulutusta vastaan kohdistui tyttökouluihin. Aseistetut ryhmät tai joukot ympäri maailman ovat käyttäneet seksuaalisesti hyväksi tai raiskanneet naisia ja tyttöjä oppilaitoksissa ja koulujen läheisyydessä. Viime vuonna aseellisen joukon raportoitiin kaapanneen kahdeksan tyttöä peruskoulusta Kongon demokraattisessa tasavallassa. Tyttöjä pidettiin vangittuina ja raiskattiin kolmen kuukauden ajan.

Koulut kasarmeina ja asevarastoina

Nyt julkistetun raportin mukaan oppilaitoksia käytettiin sotilaallisiin tarkoituksiin 29 maassa. Rakennuksia hyödynnettiini tukikohtina, kasarmeina tai pidätyskeskuksina. Näissä tilanteissa on suurempi riski, että oppilaitoksia vastaan hyökätään tai lapsia värvätään ja pakotetaan sotilaiksi. Lisäksi opiskelijat ja opettajat ovat lisääntyneessä vaarassa joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Ukrainassa eri aseelliset ryhmät olivat varastoineet aseita kouluun, joka joutui tykistötulen kohteeksi kuusi kertaa tammi-helmikuussa 2015.

Etelä-Sudanissa sijaitsevassa Rubkonan kaupungissa noin 413 koululaista pakotettiin joulukuussa 2013 lapsisotilaiksi ja lähetettiin taisteluihin.

Korkeakouluja vastaan tehtiin hyökkäyksiä 52 maassa. Tällöin muun muassa tukahdutettiin väkivaltaisesti koulutukseen liittyviä mielenosoituksia ja iskettiin korkeakoulujen rakennuksiin. Kenian Garissan yliopistossa asemiehet tappoivat 142 oppilasta ja haavoittivat 79 ihmistä huhtikuussa 2015.