Suomalaiset vasemmistopuolueet ohittivat vähin äänin preussilaissyntyisen talousfilosofin, nykyaikaisen sosialismin isän Karl Marxin 200-vuotissyntymäpäivän, toukokuun 5:nnen. Häpeävätkö SDP ja vasemmistoliitto menneisyyttään?

Tampereen yliopiston professorin Harri Melinin mielestä Marx on ajankohtaisempi tänään kuin silloin, kun hän kirjoitti Pääoma-kirjansa (Yle Uutiset 5.5.).

Marx käsitteli muun muassa finanssipääomakysymystä ja nykyistenkin talouskriisien taustalla olevaa kehitystä, jossa finanssikapitalismi irtaantuu reaalitaloudesta, tavaratuotannosta. Talouskriisit ovat Marxin mukaan kapitalismin sisäsyntyisiä ominaisuuksia, kuuluvat kapitalismin DNA:han.

Hyvinvointijärjestö Oxfamin mukaan 82 prosenttia viime vuonna tuotetusta varallisuudesta meni rikkaimmalle yhdelle prosentille maailman väestöstä. Maailman väestön köyhimmän puoliskon, noin 3,7 miljardin ihmisen, varallisuus ei kasvanut lainkaan. Pääomien kasaantuminen jatkuu.

Professori Melin uskoo, että työväenliikkeen tilalle tulee sellaisia poliittisia liikkeitä, jotka ammentavat voimaansa Marxin kapitalismianalyysistä. Melin ei näe, että uusi liike syntyisi nykyisen työväenliikkeen piiristä. Kysymykseen voisi tulla ekologinen liike, jossa myös palattaisiin Marxin pohdintoihin vieraantumisesta ja ihmisenä olemisen ehdoista.

Suomalaiset vasemmistopuolueet eivät halua muistella ideologista oppi-isäänsä Karl Marxia, sillä sekä SDP että vasemmistoliitto liputtavat kapitalismin ja markkinatalouden puolesta. Jatkuva kilpailu ja voitontavoittelu hinnalla millä hyvänsä kuluttavat kohtuuttomasti uusiutumattomia luonnonvaroja.

Taito Taskinen
Kuopio