Lehtikuva/Louisa Gouliamaki

Edellisellä kerralla Berlusconin ja Gaddafin sopimus sai tuomion.

Brittiläinen Global Legal Action Network ja kolme muuta ihmisoikeusjärjestöä ovat haastaneet Italian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Haasteen mukaan siirtolaisten ja pakolaisten pakkopalautukset Välimereltä Libyaan ovat johtaneet vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin.

Helmikuussa 2017 Italian ja Tripolin hallituksen välillä tehdyn sopimuksen mukaan Italia rahoittaa ja kouluttaa Libyan rannikkovartiostoa siirtolaisten palauttamiseksi Libyaan. Amnestyn mukaan viime vuonna tehtiin noin 20 000 palautusta mereltä Libyaan.

Haaste kohdistuu marraskuussa sattuneeseen tapaukseen, jossa hukkui 20 ihmistä ja 17 palautettiin Libyaan. Haasteen mukaan palautetut joutuivat epäinhimillisiin oloihin ja väkivallan kohteeksi.

Viime vuonna Libyaan palautettiin 20 000 ihmistä.

Useiden muidenkin todistajien mukaan Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulleita pidetään Libyassa keskitysleirimäisissä olosuhteissa. He ovat joutuneet väkivallan, raiskausten, nälkiinnyttämisen, kidutuksen, pakkotyön ja suoranaisen orjakaupan uhreiksi.

Välimeren yli yrittävien ja pääsevien määrä on vähentynyt huomattavasti. Kansainvälisen siirtolaisjärjestön (IOM) mukaan tänä vuonna 5.5. mennessä oli meren yli Italiaan, Kreikkaan, Kyprokselle ja Espanjaan saapunut 23 715 ihmistä. Kuolleita oli samana aikana 619.

Vuonna 2012 Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi Silvio Berlusconin ja Muammar Gaddafin neljä vuotta aikaisemmin tekemän pakkopalautussopimuksen rikkovan kansainvälistä oikeutta.