Marjut Hentunen

EK näkee kuntien rikkovan lainsäädäntöä, kun niiden liikelaitokset toimivat kilpailluilla markkinoilla eivätkä yhtiöitä toimintaansa.

Yksityisten yritysten olisi päästävä paremmin kuntamarkkinoille, vaatii Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

EK:n johtaja Hannu Rautiainen esitteli työnantajajärjestön vaaliteemoja mediatilaisuudessa keskiviikkona. Niistä keskeinen on yritysten pääsy kuntamarkkinoille ja kiinni 35 miljardin euron julkisten hankintojen pottiin.

EK:n tekemän kyselyn mukaan 32 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä kokee kilpailun esteitä. 45 prosenttia ilmoittaa, ettei pysty tasapäisesti kilpailemaan julkisen sektorin yksikön kanssa. Lisäksi 20 prosenttia väittää, että kunnan virasto, liikelaitos tai yhtiö myy palvelujaan alihintaan.

Kunnan tulee tuottaa palveluja vain omille asukkailleen,

– Pitäisi pitäytyä siinä, että kilpailusäännöt ovat yhteisiä, Rautiainen toteaa.

EK näkee kuntien rikkovan lainsäädäntöä, kun niiden liikelaitokset toimivat kilpailluilla markkinoilla eivätkä yhtiöitä toimintaansa. Lisäksi ne EK:n mukaan suosivat omia yksiköitään julkisin varoin.

ILMOITUS

– Tällaisesta kilpailulain rikkomisesta kunnat eivät kuitenkaan saa rangaistusta, Rautiainen pahoittelee.

Samat ehdot kaikille

EK:n kyselyn mukaan yksityisiä palveluntuottajia kohdellaan eri tavalla kuin julkisia.

Vastaajien mielestä julkinen terveyspalvelujen tuottaja saa markkinoida palvelujaan miten haluaa, kun yksityisen palvelun tuottajan mainostus on rajoitettua. EK huomauttaa, että kilpailutus koskee myös kuntien ja tulevien maakuntien työntekijöiden eläkepalveluja, joita Keva hoitaa yksinoikeudella.

Lisäksi EK toivoo kuntien toiminnan pysyvän alueellisena.

– Kunnan tulee tuottaa palveluja vain omille asukkailleen. Nyt esimerkiksi Helsingin ruokapalveluita tuottava Palmia laajenee valtakunnalliseksi, EK:n kilpailuasiantuntija Jukka Lehtonen toteaa.

EK toivoo myös ostajille parempaa osaamista ja kilpailutuksiin vähemmän rajoituksia, kuten että tarjoaja saisi tehdä voittoa.

– Julkisissa hankinnoissa pitäisi keskittyä lopputulokseen. Tämä vaatii ostajalta vankkaa osaamista, Lehtonen sanoo.