Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Eduskunta keskusteli tiistaina SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja perussuomalaisten tekemästä välikysymyksestä.

Vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien riveistä penättiin tiistaina monta kertaa, mihin tutkimuksiin hallitus perustaa kehysriihessään tekemänsä esitykset.

Hallitus aikoo sallia perusteettomat määräaikaiset työsopimukset alle 30-vuotiaalle, jos tämä on ollut työttömänä yli kolme kuukautta. Tämän lisäksi hallitus haluaa helpottaa irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä. Välikysymys koskee nuorten määräaikaisten työsopimuksia.

Vasemmistoliitosta muun muassa Li Andersson ja Anna Kontula kysyivät tutkimusten perään. Yhtään vastausta ei kerrottu, tosin muutama keskustapolitiikko kertoi, että nuoret ovat onnellisia päästessään kesätöihin.

Se ei tosin millään tavoin liittynyt opposition tekemään välikysymykseen perusteettomista työsopimuksesta. Kesätyön määräaikaisuuteen kun aina on peruste.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja työministeri Jari Lindström (sin.) kävivät vuorotellen perustelemassa hallituksen esityksiä, mutta kukaan ei viitannut yhteenkään tutkimukseen.

ILMOITUS

Pääpaino kommenteissa oli, että jotain pitäisi tehdä. Siitä oppositio ja hallitus olivat samaa mieltä, että nuorisotyöttömyys on ongelma.

Sen sijaan oppositiosta huomautettiin monta kerta tutkimuksista, jotka osoittavat, että hallituksen esitykset eivät toimi. Määräaikaisten työsuhteiden lisääminen lisää tutkimusten mukaan määräaikaisia työsuhteita, huomautti muun muassa sosiaalidemokraattien Tarja Filatov.

OECD-väitekin meni väärin

Työministeri Jari Lindström perusteli irtisanomisten helpottamista myös sillä, että Suomessa on OECD:n mukaan henkilöperusteinen irtisanominen vaikeampaa kuin Ruotsissa tai Saksassa.

Tämäkään väite ei pidä paikkaansa, kuten SDP:n eduskuntaryhmän asiantuntija huomautti Twitterissä.

Työehtojen heikentäminen positiivista erityiskohtelua

Kuultiin eduskuntasalissa myös hieman hämmentävää kieltä. Kokoomuksen Arto Satonen kertoi, että perusteettomat määräaikaiset työsuhteet alle 30-vuotiaille ovat ”positiivista erityiskohtelua”.

Tälle älähtivät niin vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kuin demarien Joona Räsänen. Arhinmäki totesi, että jopa kirjailija George Orwell olisi ollut ylpeä Satosen kielestä.

– Se, että työehtoja heikennetään, ei ole positiivista erityiskohtelua, se on syrjintää, ja sitä kutsutaan negatiiviseksi erityiskohteluksi. Orwell olisi ylpeä siitä retoriikasta, jota hallitus täällä käyttää, Arhinmäki sanoi.