Lehtikuva/Roni Rekomaa

Eduskunta keskusteli tiistaina neljän oppositiopuolueen tekemästä välikysymyksestä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen tyrmää hallituksen väitteet, että määräaikaisuuksien helpottaminen nuorille vähentäisi nuorten työttömyyttä. Hänninen huomauttaa, että tutkimusten valossa väite on erittäin hataralla pohjalla.

– Tutkimusten mukaan määräaikaisuuksien helpottaminen lisää lähinnä nuorten pätkätöitä, ei muuta. Lisäksi tiedämme, että yksi keskeinen tekijä työntekijöiden kokemuksille työelämästä on työn varmuus, Hänninen sanoo.

Hallitus esitti kehysriihessä, että jatkossa alle 30-vuotiaan saisi palkata perusteetta määräaikaiseen työsuhteeseen, jos nuori on ollut kolme kuukautta työttömänä. SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset tekivät tästä välikysymyksen.

– Ensinnäkin on todella epäoikeudenmukaista asettaa työntekijät ikänsä perusteella eriarvoiseen asemaan. Nämä nuoret aikuiset maksavat laskuja, vuokraa tai asuntolainaa ja monet elättävät jo omaa perhettäänkin aivan niin kuin vanhemmatkin ikäpolvet, Hänninen sanoo.

Hänninen nostaa esiin myös sen, että määräaikaiset työsuhteet osuvat useammin naisiin kuin miehiin.

ILMOITUS

– Miten esimerkiksi työelämässä todella yleinen ongelma, eli raskaussyrjintä tai syrjintä perhevapaan perusteella voidaan edes todentaa, jos määräaikaisuudelle ei aina tarvita edes perustetta, Hänninen kysyy.

Hallituksen kaavailemat muutokset saattavat vielä törmätä paitsi Suomen perustuslakiin myös kansainvälisiin sopimuksiin, joihin Suomi on sitoutunut.

– Nyt olemmekin jo saaneet viestiä siitä, että ministeriössä ollaan melkoisessa pulassa, koska tätäkään hallituksen esitystä ei ole helppo saada sopimaan yhteen Suomen oman lainsäädännön tai kansainvälisten sitoumuksiemme kanssa, Hänninen sanoo.