Arvostettu Kaarinan ensimmäinen kaupunginsihteeri Pasi Mäkelä on nukkunut pois. Hän syntyi vuonna 1935 Vimpelissä ja vietti lapsuutensa ja nuoruutensa työväentalolla Kauhavan puukkopitäjässä.

Pasi oli aito pohjalainen. Urheilu oli hänen ykkösharrastuksensa. Aktiiviaikana hän juoksi kansallisen tason tuloksia. Myöhemmin sprintteristä tuli pitkien matkojen kuntoilija ja maratoonari. Usein viikonloppuisin Pasi juoksi jopa 25 kilometrin lenkkejä.

Kakkosharrastuksena oli radioamatööritoiminta. Kaukaisimmat yhteydet ulottuivat aina Havaijille ja Koreaan.

Mäkelän suvun vaiheista löytyy väriä ja politiikkaa. Isoisä Santeri istui eduskunnassa jo suurruhtinaskunnan aikana. Vuoden 1918 tapahtumissa hän oli punaisen kansanvaltuuskunnan jäsen.

Taiteilijoita on monessa polvessa, myös Pasin isä lausui runoja. Nämä suvun piirteet löytyivät niin ikään Pasista. Hän oli nuorena miehenä kaupunginvaltuutettu Karkkilassa SKDL:n listoilta. Pasi tunnettiin myös luovana esiintyjänä ja taiteen ystävänä.

Pasin harrastukset näkyivät luottamustoimissa. Hän oli muun muassa valtion urheiluneuvoston ansiomerkkitoimikunnan, läänin urheilulautakunnan ja TUL:n urheiluvaliokunnan jäsen sekä toimi vuosikaudet Kaarinan URA:n sihteerinä. Hän toimi Eläkeläiset ry:ssä niin paikallis- kuin valtakunnantasollakin. Pasi oli myös ammattiyhdistysmies, aina heikoimman puolella.

Pasin yksi lempirunoista alkaa: En pelkää ketään. Rakastan maailman ihmisiä, haluan kaikille hyvää. Se on minun politiikkani (Pentti Saarikoski). Häntä jäivät kaipaamaan Eila-vaimo, poikien Anssi ja Jyrki perheet sekä monet ystävät ja tuttavat.

Tuula Halttunen
Kirjoittaja on Pasi Mäkelän perhetuttava