IPS/Miriam Gathigah

Kenian faktat

Valtio Itä-Afrikassa

Asukkaita 50,7 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 45,2 % (2017)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 72,2 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 146/188

(Lähde: YK)

Kehno varastointi kehittää tappavaa aflatoksiinia maissiin.

Kenialaiset viljelijät menettävät huomattavan osan maissistaan huonon varastoinnin vuoksi. Kosteudessa muhivat homesienet tuottavat syöpää aiheuttavaa aflatoksiinia. Se pystytään nyt havaitsemaan pikatestillä, mutta tieto vaarasta kulkee verkkaan.

Vakavin aflatoksiinimyrkytys Keniassa todettiin vuonna 2004. Tapauksia kirjattiin heinäkuuhun mennessä 317, joista 39 prosenttia menehtyi. Vuonna 2014 jouduttiin hävittämään 155 tonnia maissia myrkyn vuoksi.

Suuren hautavajoaman alueella maissia kasvattava John Cheruiyot kertoo, että homeongelma pahenee, koska jotkut viljelijät lisäävät maissinjyvien sekaan vettä. Se nostaa viljan painoa ennen punnitusta ja myyntiä.

ILMOITUS

YK:n ruokajärjestö FAO varoittaa, että riski aflatoksiinin muodostumiselle kasvaa, jos viljan kosteus on yli 13 prosenttia.

Jopa puolet sadosta tuhoutuu

Aflatoksiini voi syövän ohella aiheuttaa ihmisille immuunipuolustuksen heikkenemistä, kasvun hidastumista, maksavaurioita ja jopa äkkikuoleman, kenialaisen Egertonin maatalousyliopiston biokemisti Collins Omondi sanoo.

Hänen mukaansa homesieni ja aflatoksiini runsastuvat usein maatiloilla hyönteisten tekemien tuhojen sekä kehnojen sadonkorjuu- ja varastointimenetelmien seurauksena.

Kolmen ensimmäinen varastointikuukauden aikana tiloilla menetetään 10–20 prosenttia viljasta ja puolessa vuodessa voi tuhoutua puolet sadosta, Omondi selittää.

Hän suosittelee viljelijöille uutta ja halpaa pikatestiä, jossa koeliuskan värimuunnos kertoo 15 minuutissa, onko maississa aflatoksiinia.

Pulaa maatalousneuvojista

FAO järjesti hiljan paikallisten viranomaisten kanssa aflatoksiiniin liittyvää koulutusta Kenian vilja-aitaksi kutsutulla alueella Nandin, Uasin Gishun ja Trans Nzoian piirikunnissa.

Tiedon levittämistä hidastaa kuitenkin maatalousneuvojien vähyys. FAOn suosituksen mukaan neuvojia pitäisi olla yksi 400:aa viljelijää kohti, mutta Keniassa heitä on korkeintaan yksi 1 500:aa kohti.

Viranomaiset arvioivat, että Kenian maissisadosta noin 70 prosenttia tulee pientiloilta ja kaupataan epävirallisesti kylätasolla. Noin 90 prosenttia tiloista viljelee maissia.

Eläintautien tutkija Johanna Lindahl muistuttaa, että aflatoksiinia kulkeutuu saastuneesta rehumaissista myös maitoon ja lihaan.

– Kenia kuuluu aflatoksiinin ongelmamaihin varsinkin maissinsa osalta. Viljelijöitä, viljan myyjiä ja suurta yleisöä pitää valistaa myrkyn vaaroista, jotta pikatestin käyttö yleistyy, ruotsalainen Lindahl sanoo.

Englanninkielinen versio

Kenian faktat

Valtio Itä-Afrikassa

Asukkaita 50,7 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 45,2 % (2017)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 72,2 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 146/188

(Lähde: YK)