Ei ole ihan helppoa ymmärtää, että politiikkaa työkseen tekevät ihmiset tekevät politiikkaa, vieläpä menestyksekkäästi, hokemalla politiikan olevan rikki.

Termillä politiikka viitataan suomeksi sekä päätöksentekoon tyyliin puoluepolitiikka että poliittisten päätösten toimeenpanoon eli mihin englanniksi viitataan sanalla policy.

Politiikassa on kaksi keskeistä ongelmaa. Osin jotkin tahot pyrkivät poistamaan poliittisesta päätöksenteosta politiikan. On pelottavaa, että valtakunnasta löytyy poliittisia päättäjiä, jotka uskovat tai uskottelevat päätöksenteon jotenkin kohenevan tyhjentämällä siitä arvot.

Elina Lepomäki ja Juhana Vartiainen ovat raikkaita tuulahduksia intellektuaalisesti varsin näivettyneessä oikeistossa.

Tässä suhteessa esimerkiksi kokoomuksen Elina Lepomäki, joka puhuu avoimesti arvoista ja arvostuksista, tai hänen puoluetoverinsa Juhana Vartiainen, joka aggressiivisesti liehuttaa oikeistoliberalismin lippua, ovat raikkaita tuulahduksia muuten intellektuaalisesti varsin näivettyneessä oikeistossa.

Toisaalta päätösten toimeenpanossa ja valmistelussa tarvittaisiin teknokratiaa paljon enemmän. Tämän hallituksen aikana, mutta todennäköisesti huomattavasti pidempään, lakien ja päätösten valmistelu on ollut silmiinpistävän heikkolaatuista.

ILMOITUS

Keskeinen oire tästä on hallituksen tapa tuoda julkisuuteen esityksiä, jotka paljastuttuaan tavattoman huonosti valmistelluiksi on vähin äänin peruttu tai samojen esitysten kierrättäminen.

Esimerkiksi sekin vähä mitä perustulokokeilusta oltaisiin voitu oppia joutui puutteellisen valmistelun uhriksi. Perustulokokeilu typistyi työttömyyysturvakokeiluksi, koska vain työttömät olivat sen piirissä. Mutta koska valtiovarainministeri ei määrännyt verohallintoa mukaan sen valmisteluun, kokeilun kohteena oleva perustulo ei edes periaatteessa voisi olla toteutettavissa. Lopputuloksena on kokeilu, josta ei opita juuri mitään.

Ironista kyllä, valtiovarainministerin postia hallitsee se puolue, joka kampanjoi viime vaaleissa hokemalla politiikan olevan rikki. En ymmärtänyt, että hokema piti tulkita vaalilupauksena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.