Lehtikuva/Saul Loeb

Tuontitullit voivat olla askel kohti taloudellista lamaa.

Yli tuhat ekonomistia on lähestynyt presidentti Donald Trumpia varoittaakseen tätä protektionismista ja kovista kauppapoliittisista puheista. Trumpille lähettämässään kirjeessä he huomauttavat, että tämän toimet muistuttavat pelottavasti 1930-luvulla tehtyjä virheitä, jotka lopulta suistivat maailman suureen lamaan.

Kirjeen lähettäneet ekonomistit, joukossa 14 nobelistia, ovat huolissaan Trumpin suunnitelmista nostaa teräksen ja alumiinin tuontitulleja. Vastaavat korotukset vietiin kongressissa läpi 1930-luvulla, vaikka tuolloinkin yli tuhannen taloustieteilijän ryhmä varoitti niiden seurauksista.

– Kongressi ei ottanut neuvosta vaarin 1930-luvulla, ja hinnan siitä maksoivat amerikkalaiset kaikkialla maassa. Allekirjoittaneet ekonomistit ja taloustieteen opettajat kehottavat vakavasti olemaan toistamatta tuolloista virhettä, kirjeessä todetaan.

Kongressi ei ottanut neuvosta vaarin 1930-luvulla, ja hinnan siitä maksoivat amerikkalaiset kaikkialla maassa

Kirjeen lähettäjät varoittavat, että protektionismi seurauksineen uhkaa Yhdysvaltoja jälleen. Osoituksia siitä ovat esimerkiksi presidentin aikeet vetäytyä kansainvälisistä kauppasopimuksista ja virheelliset väitteet tuontimaksujen tarpeesta kaupan epätasapainon vuoksi.

– Moni asia on muuttunut sitten 1930-luvun – esimerkiksi kaupankäynti on merkittävästi tärkeämpää taloudelle nyt kuin tuolloin – talouden perustavanlaatuiset periaatteet eivät kuitenkaan kuulu niihin, kirjeen allekirjoittajat huomauttavat.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa nobelistit lvin Roth, Richard Thaler, Oliver Hart, Roger Myerson, James Heckman kuten myös Jason Furman, joka johti Barack Obaman taloudellisia neuvonantajia (CEA) sekä Ronald Reaganin budjettijohtaja James Miller.