Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kyselytunnilla perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko puolusteli hallituksen aikeita yksityistää neuvolat.

Torstain kyselytunnilla vihreät saivat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) puhumaan hämmentäviä, kun esiin nousi neuvoloiden osittainen yksityistäminen sote-uudistuksen yhteydessä. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto tivasi, onko hallitus todella yksityistämässä neuvolat.

Saarikko vastasi, että neuvoloiden yksityistäminen ei tule olemaan pakollista. Maakunnat saavat siis itse päättää, ulottavatko ne asiakassetelit myös neuvolapalveluihin. Saarikon mukaan hallituksen arvioissa on pidetty hyvin epätodennäköisenä, että maakunnat yksityistäisivät neuvoloita.

– Tiedossani ei, arvoisa puhemies, ole yhtään maakuntaa, joka olisi suunnittelemassa tätä vapaaehtoista asiakasseteliä ja valinnan mahdollisuutta neuvoloihin, Saarikko sanoi.

Vastaus on siinä mielessä outo, että yhtään uutta maakuntaa ei ole vielä perustettu. Kaiken lisäksi päätöksen asiakassetelien käytöstä tulevat tekemään maakuntavaltuustot, joita ei myöskään ole valittu.

Saarikolta myös tivattiin, miksi hallitus sitten aikoo ulottaa asiakassetelit neuvoloihin, jos maakunnat eivät niitä halua käyttää. Siihen suoraa vastausta ei saatu.

– Miksi neuvolat on asetettu markkinoiden armoille? SDP:n Kristiina Salonen kysyi.

– Mutta käsitykseni mukaan, kuten kerroin täällä valmistelusta, valtaosa maakunnista — ymmärrykseni mukaan kaikki — lähtee siitä ajatuksesta, että tämä palvelu pidetään julkisena palveluna juuri siksi, että se nähdään nykyisellään tuloksekkaana, Saarikko vastasi.

Aiemminkin viestintä pettänyt

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Saarikko puolustaa hallituksen esitystä hieman hämmentävästi. Kun kohu niin kutsutuista kapitaatiokorvauksista kävi kuumana, Saarikko kertoi, etteivät sote-keskukset saa tulevaisuudessa tietää yksittäisestä asiakkaasta maksettavaa korvausta.

Kuten Kansan Uutiset kertoi, on sote-keskuksen kuitenkin hyvin helppo laskea se. Saarikko ihmetteli tuolloin, miksi sote-keskukset tekisivät näin.

– Kysyn pikemminkin niin, mitä sote-keskus hyötyisi tuosta tiedosta, Saarikko sanoi.

TE-palvelut vasemmistoliiton teemana

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen puolestaan nosti esiin hallituksen aikeet yksityistää kiireellisesti TE-palvelut. Kansan Uutiset kertoi tästä hankkeesta huhtikuun alkupuolella.

– Herää kysymys, eikö hallitus enää edes itse usko omaan maakuntauudistukseensa, kun yksityistämistä nyt kiirehditään erillisellä kiireellisellä lakiesityksellä. Onko työllisyyspalveluiden yksityistäminen niin tärkeä tavoite, että se pitää tuoda kiireellisellä uudistuksesta erillisellä lakiesityksellä eduskuntaan? Sarkkinen kysyi.

Työministeri Jari Lindströmin mukaan vasemmistoliitto pelottelee yksityistämisellä. Kiireellistä lakiesitystä Lindström puolusteli sillä, että tuloksia tarvitaan heti.

– Tämä tänään (torstaina) annettu lakiesitys ei ole maakuntauudistukseen liittyvä sisältölaki vaan laki, joka varmistaa, että työllisyyspalvelut voidaan yksityistää, vaikka maakuntauudistus ei toteudu. Että pysytään nyt kuitenkin totuudessa, Sarkkinen sanoi.