Lehtikuva/Vesa Moilanen

Suomessa on lukuisia kaupunkeja, joilla on takanaan kunniakas jalkapallohistoria, mutta joilla ei ole aikoihin pelattu ylimmällä sarjatasolla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tällaisilla paikkakunnilla voisi olla elävää jalkapallokulttuuria ja kiihkeääkin fanitoimintaa. Yksi tällaisista menneisyyden mahtikaupungeista on Mikkeli, jolla oli 1970-luvulla välillä peräti kaksi joukkuetta silloisessa Mestaruussarjassa.

Viime viikonloppuna alkaneen Miesten Kakkosen A-lohkon etukäteen kiinnostavimpia otteluita ovat Mikkelin derbyt, joissa Mikkelin Pallo-Kissat ja Mikkelin Palloilijat ottavat yhteen. Jalkapallo kiinnostaa kaupungissa ja siitä raportoidaan paikallismediassa, oli sarjataso mikä tahansa: viime kaudella otatuksia kaupungin hegemoniasta seurasi Urheilupuiston lehtereiltä parhaimmillaan yli 2 000 silmäparia.

Vastakkainasettelulla on myös ulkojalkapalloilullinen historia. Etenkin 70-luvun ilmapiirissä politiikka läpäisi monet yhteiskunnan osa-alueet, eikä urheilukaan jäänyt siitä paitsi. Sosiologi Arto Tiihonen, entinen Pallo-Kissojen pelaaja, on kirjoittanut, miten kentällä konkretisoituivat ja saivat kielen yhteiskunnan luokkaristiriidat ja kamppailut: TUL:n seura Kissat oli leimallisen punainen ja työväen kannattama, MP sinisissä peliasuissaan taas edusti vastapuolta. Matsit vetivät kentän laidalle vuosikymmenen alussa tuhansia innokkaita katsojia.

Paikallisotteluiden merkitys on etenkin pienille seuroille valtava.

Nyt alkaneella suomifutiskaudella nähdään muuallakin monia erittäin kiinnostavia derbyjä, osa tauon jälkeen. Vaikka jotkut jäivät kaipaamaan HJK:n ja HIFK:n välisiä Stadin derbyjä HIFK:n tiputtua sarjaporrasta alemmas, saatiin Veikkausliigaan hyväksi korvikkeeksi Turun derby. Viime vuosina Inter on noussut Turun ykkösseuraksi perinteikkään TPS:n sijaan, mutta nyt mustavalkopaidoilla on aito mahdollisuus syöstä sinimustat valtaistuimeltaan.

Miesten Kakkosessa paikallisotatuksia pelataan muuallakin kuin Mikkelissä. Kakkoseen viime kaudeksi nousseen Tampere Unitedin ja TPV:n ”rerpyjä” odotellaan jo vesi kielellä, samoin Porin paikallisia koetuksia MuSan ja FC Jazzin välillä. TamUsta perinteikäs TPV on saanut itselleen kirittäjän, ja kilpailuasetelmasta hyötyvät molemmat.

ILMOITUS

TPV tavoittelee nyt alkaneella kaudella tosissaan sarjanousua, ja saattaa vetää lähitulevaisuudessa perässään myös sinipaidat. Derby-asetelma löytyy myös Oulusta, kun OLS ja Hercules pelaavat samassa lohkossa – pääkaupunkiseudusta puhumattakaan.

Paikallisotteluiden merkitys on etenkin pienille seuroille valtava. Sekä kannattajat että pelaajat innostuvat näkyvistä vastakkainasetteluista, ja esimerkiksi Mikkelissä Kissojen päätyminen viime kauden sarjataulukossa kaupungin perinteisen ykkösseuran MP:n yläpuolelle oli iso juttu. Samoin TPV:n ja TamUn välinen asetelma kutkutti aivan viime kierroksille asti, kääntyen lopulta Pallo-Veikkojen voitoksi.

Naapuriseura on tuttu vihulainen, jonka voittaminen tuntuu aivan erityisen makealta. Derbyt keräävät myös poikkeuksetta suurimmat yleisöt, mikä tarkoittaa merkittäviä lipputuloja seuran kassaan.

Brittifutiskausi vetelee viimeisiään, mutta vakiolapulta löytyy vielä muutama Valioliigan ottelu ja loput Ykkösliigaa. Sarjataulukkoa vilkuilemalla voi helposti päätellä, keillä vielä tässä kohdassa kautta on jotain pelissä – etenkin Valioliigan putoamiskamppailu on vielä auki. Paikastaan taistelevat Swansea ja Southampton ovatkin maukkaita ohipeli-ideoita.

Sekä kohteen yksi kotijoukkue Bournemouth ja vitoskohteen Everton ovat sarjapaikkansa suhteen kuivilla, mutta europaikat ovat molemmilta karanneet. Panosta otteluissa ei näillä joukkueilla siis ole, mikä tarjoaa alipelatuille vierasjoukkueille sauman. Noheva ohitus ristikakkosella molempiin.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 5.5. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: X(2), 2, 1, 1, X(2), 2, 1, 1(X), 1(X), 1(2), 2, 1(X), 1.

VIIKON VÄITE: Kiekkotaklauksilla mehustelut eivät kuulu jalkapalloon. Toivottavasti tämä tuli palautteesta selväksi myös SJK:lle, jonka Twitterissä hehkutettiin oman pelaajan Ilves-pelissä tekemää rumaa ja keltaiseen korttiin johtanutta hyppytaklausta. Futisyhteisö osoitti tilanteessa pelisilmää ja nosti twiittaajalle suoran punaisen hölmöilyistä.