Marko Lönnqvist/Yle Kuvapalvelu

Marko Lönnqvistin ohjaama Ulkolinja-dokumentti Venäjä – 100 vuotta myöhemmin (2017) on tuhti tietopaketti aikamme Venäjästä. Sen ymmärtämiseksi dokkari tarjoaa esimerkillisen vivahteikkaan kierroksen.

Punaisena lankana kulkee suhde Neuvostoliiton aikaan. Tähän liittyen tuodaan esiin monia kiinnostavia, särmikkäitä, osin ristiriitaisia kuin myös yllättäviä asetelmia.

Vierailu Irkutskin kaupungissa kertoo, ettei joka kolkassa kumarreta Kremlin suuntaan: täällä hallitsevat kommunistit. Heidän innostuksensa Stalinista ei ole yllätys, eikä dokumentin näkymien valossa myöskään Stalin-kultin elpyminen koko Venäjällä. Taikasana on suuri isänmaallinen sota.

Tätä päivää ovat poliittiset murhat.

Dokumentin ajallinen perspektiivi, silta menneen ja nykyhetken välillä on dynaaminen. Tosin tässä suhteessa sata vuotta ei välttämättä ole kovin paljon: on sanottu, että Venäjän ymmärtämiseksi kannattaa kurkottaa aina Bysantin päiviin saakka.

Tuo perinne elää vahvana ortodoksisessa kirkossa, josta on Neuvostoliiton romahdettua tullut tärkeä osa valtakoneistoa.

ILMOITUS

Putinismin ideologiseksi isäksi sanottu Aleksander Dugin on suorapuheinen: länsi tuhoutuu vähemmistöjensä paapomiseen, yhteisö suurine johtajineen on kaikki ja yksilö ei mitään, ortodoksinen kirkko ja konservatiiviset perhearvot takaavat voiton.

Dokumentti muistuttaa myös siitä, miten oppositio on pantu entistä ahtaammalle. Jos neuvostoajalla oli kova ideologinen kuri, niin tätä päivää ovat poliittiset murhat. Esimerkiksi on otettu tapaus Boris Nemtsov.

Haastattelujen joukossa yksi huomionarvoisimpia on Moskovan Carnegie-keskuksen And-rei Koleshnikovin osuus. Hän toteaa, miten tärkeää historian politisointi on Venäjän nykyjohdolle, ehkä jopa tärkeämpää kuin talous- ja ulkopolitiikka.

Erityisen kiinnostava on Koleshnikovin näkemys, että historian tapahtumien muistelo on Venäjällä silmiinpistävän valikoivaa: neuvostomenneisyys kelpaa vain soveltuvin osin, mukaan lukien Stalin-hehkutus.

Ei siis ihme, jos isänmaallisuus, sankarimieliala ja valmius sotaan keräävät kannatusta – asian eteen on valjastettu iso koneisto.

Ulkolinja: Venäjä – 100 vuotta myöhemmin. Nähtävissä Areenassa, lisäksi TV1 torstaina 3.5. klo 23.05 ja keskiviikkona 9.5. klo 23.05.