Jarno Mela

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ryöpytti vappupuheissaan hallitusta kovin sanoin

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekosen mukaan oikeudenmukaisen sote-uudistuksen aikaansaaminen on vasemmistoliitolle vaalikauden tärkein kysymys, mutta hallituksen malli ei ole ratkaisu

– Uudistuksen piti parantaa palveluiden laatua ja saatavuutta, nopeuttaa hoitoonpääsyä, hillitä kustannuksia ja integroida palveluita. Kokoomuksen ja keskustan lehmänkauppa muutti sote-uudistuksen suunnan. Ihminen putosi pois uudistuksen keskiöstä.

– Hallituksen kiire on kova ja aikataulupaine kasvaa päivä päivältä, lopputuloksesta ei niin väliä. Hallituksen puheet ja teot eriarvoisuuden vähentämiseksi ovat irvokkaassa ristiriidassa, sanoo Pekonen.

Sipilän Suomessa kasvun hedelmät menevät harvoille.

Pekonen esittää nykyhallitusta inhimillisempää vaihtoehtoa:

– Vasemmistoliiton tähtäimessä on tulevien eduskuntavaalien jälkeen punavihreä hallitus, sanoo Pekonen.

ILMOITUS

Vaihtoehto nykyhallituksen menolle

Hämeenlinnan Kauppatorilla ja Riihimäen työväentalolla puhunut Pekonen kertasi hallituskauden leikkauspäätöksiä ja muistutti, että nähdylle politiikalle on vaihtoehtoja.

– Minut on vallannut tänä keväänä vahva tunne, että työväenliikettä tarvitaan enemmän kuin pitkään aikaan. Kolme vuotta sitten pelkäsin, että maahan muodostettu oikeistohallitus voi saada vielä paljon tuhoa aikaan. Enpä tiennyt, kuinka paljon tuhoa, Pekonen kertoo.

Hallituskauden aikana on leikattu niin koulutuksesta ja tutkimuksesta, lapsilisistä, varhaiskasvatuksesta, lomarahoista kuin kehitysyhteistyörahoituksestakin. Pekonen kertoi odottaneensa taannoisen kehysriihen alla leikkausten perumista talouskasvun myötä. Lopputulos oli kuitenkin toinen.

– Jäädytettyihin indekseihin ei kosketa, eli tukia ei koroteta vieläkään. Aktiivimalli on ja pysyy. Pienet laastarit sinne tänne eivät isoa kuvaa muuta. Tämä hallitus ei virheitään peru, Pekonen tiivisti.

Irtisanomissuojan heikennys täysin perusteeton

Pekonen kommentoi myös suunnitelmia irtisanomissuojan heikentämisestä alle 20 työntekijän yrityksissä ja määräaikaisten työsopimusten mahdollistamisesta ilman erillistä perustetta kolme kuukautta työttömänä olleiden alle 30-vuotiaiden kohdalla.

– Hallitus kaataa jääkylmää vettä työntekijöiden ja nuorten niskaan. Samaan aikaan kehdataan päivitellä syntyvyyden laskua nälkävuosien tasolle. Miten siinä uskaltaa perhettä ryhtyä perustamaan, kun tulevaisuus on epävarma, Pekonen ihmetteli.