Minna Kalllinen

PAM:n Niina Koivuniemi haluaa eduskuntavaalien jälkeen hallituksen, joka ajattelee hyvinvoinnin kuuluvan myös heikommille ja työläisille.

PAMin hallituksen puheenjohtajan henkilökohtainen vara, järjestöjohtaja Niina Koivuniemi moitti Sipilän hallitusta kovin sanoin nuoriin, työttömiin, naisiin ja palkansaajiin kohdistuvasta vihasta.

– Sipilän hallitus on palkansaajavihamielinen. Sipilä haluaa isäntävallan takaisin työpaikoille. Porvarihallitus on tehnyt vuodesta 2015 saakka kaikkensa heikentääkseen työläisten asemaa, muistuttaa Koivuniemi.

– Juuri kun muste oli kuivunut kikysopimuksesta, rikkoi Sipilän hallitus sopimuksen aloittamalla aktiivimallin suunnittelemisen. Tämä oli ja on osoitus Suomen hallituksen vihasta, kaikkein heikoimpia, eli työttömiä kohtaan, totesi Koivuniemi puhuessaan tänään Forssassa.

Markkinat eivät sovellu kaikkeen, vaan tarvitaan vahvaa viranomaisroolia.

Hän huomauttaa, että aktiivimallin hakupakko johtaa pätkätyöllistymiseen ja toimeentulon paikkaamiseen sosiaaliturvalla.

– Koska on pakko ottaa vastaa pätkiä, palvelee tämä malli lopulta työnantajia, jotka saavat tarjota yhä epävarmempia työsuhteita nyt oikein hallituksen siunaamalla suosituksella. Ei ollut siis kyse työttömien aktivoinnista, vaan työn silppuamisesta työnantajien pussiin.

ILMOITUS

Työttömille täytyy saada nopeasti työtä

– Työvoimapalvelut pitäisi muuttaa työtä etsiviksi, eikä karensseja työttömille keksiviksi. Työnvälittäminen pitäisi perustua oman ammattitaidon säilyttämiseen ja päivittämiseen, eikä nöyryytykseen joka pakottaa ottamaan vastaan työtä jota ei osaa, sanoo Koivuniemi.

Pohjoismaiset kokemukset Ruotsista ja Tanskasta kertovat, miten vahva ja aktiivinen työvoimapolitiikka on tae hyvään työllisyyteen.

– Markkinat eivät sovellu kaikkeen, vaan tarvitaan vahvaa viranomaisroolia.

Koivuniemen mukaan irtisanomissuoja on Suomessa jo ennestään kansainvälisesti vertailtuna alhainen, joskin sitä on aiemmin paikannut taas korkeampi työttömyysturva.

– Nyt leikataan molemmista, vain työnantajien eduksi.

Hallitus kurjuuttaa pienillä työpaikoilla

Hän pitää työntekijöiden suojelun ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta aivan käsittämättömänä, että pienen yrityksen työntekijät olisivat heikomman suojelun tarpeessa.

– Tiedän itse, 20 vuotta pienten työpaikkojen riita-asioita PAMissa hoidettuani, että tilanne on päinvastoin.

– Pienillä työpaikoilla ei työntekijöillä usein ole luottamusmiestä, eikä ay-liikettä puolustamassa. Pitäisikö heitä vielä lisää kurjuuttaa?

Koivunniemi muistuttaa myös hallituksen naisvihasta:

– Ensimmäinen merkki oli lomarahojen pienennys naisvaltaisella hoitoalalla. Uskomattoman härski temppu, jonka naiset varmasti muistavat pitkään.