Jussi Joentausta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi piti vappupuheet Kemissä ja Torniossa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi nosti vappupuheessaan esiin sodan ja rauhan, lisääntyvän eriarvoisuuden ja työmarkkinat. Hän aloitti puheensa toteamalla, että tänä vappuna jos koskaan on aika kokoontua ja marssia.

– On aika muistaa työväenliikkeen arjen sankareita. Aika katsoa myös sata vuotta taaksepäin ja muistaa, mitä seuraa siitä, jos yhteiskunta jakautuu kasvavien tuloerojen ja epäoikeudenmukaisuuden seurauksena. Lisääntyvän eriarvoisuuden tietä kuljemme tänä päivänäkin.

Mustajärvi muistutti, että Suomi on muiden maiden mukana alkanut puhua sotilaallisen voiman tärkeydestä. Yhtenä esimerkkinä tästä on uusien hävittäjien hankinta, jotka tulevat maksamaan 7–10 miljardia euroa. Mustajärvi huomautti, että summa voi kaksin- tai jopa kolminkertaistua, kun mukaan lasketaan koneiden kaikki kustannukset.

– Kuinka paljon edes osalla tuosta summasta saataisiin ostettua maanpuolustustahtoa ja -kykyä, jos se laitettaisiin siihen, että Suomi olisi entistä tasa-arvoisempi maa? hän kysyi.

Perusteettomia uhkakuvia

Suomessa lietsotaan Mustajärven mukaan täysin perusteettomia uhkakuvia, joilla muokataan yleistä mielipidettä myötämieliseksi jättihankinnoille. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsi Venäjän ja Valko-Venäjän järjestämän sotaharjoituksen, josta erityisesti iltapäivälehdet repivät otsikoita.

ILMOITUS

Mustajärvi huomautti puheessaan, että tiedustelulakiuudistus tuo huomattavan paljon valtaa suojelupoliisin ja puolustusvoimien sotilastiedustelun päällikölle. Nämä voisivat omalla päätöksellään käynnistää ulkomaanoperaation vakoilussa.

– Suomi saa uusien lakien myötä vaihtorahaa kansainväliseen vakoilutietojen vaihtoon. Sillä tiellä saattaa tulla karhu vastaan eikä se ole nyt Venäjän karhu. Yhdysvallat vakoilee kaikkia yhteistyökumppaneitaan.

Hallituksen sotelle huutia

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu sai Mustajärveltä kyytiä. Hallitus haluaa pistää kaiken kaupan, ja jos rajoittamaton kapitalismi pääsee irti, ei siitä hyvä seuraa. Pörssiyhtiöt ottavat tuottavimman osan, ja julkiselle sektorille jää tuottamattomin osa.

Mustajärven mukaan perusteltu vaihtoehto sote-uudistuksessa olisi ollut käynnistää sen valmistelu joko alueellisena kokeiluna tai parlamentaarisen valmistelutyön jälkeen.

– (Pääministeri Juha) Sipilä on Suomen poliittisessa historiassa äärioikeistolaisin keskustajohtaja!

Työmarkkinoilla Sipilä on Mustajärven mukaan Elinkeinoelämän keskusliiton talutusnuorassa. Viimeisin osoitus tästä on aikomus helpottaa irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä ja alle 30-vuotiaille kaavailtu määräaikaisten työsopimusten hyväksyminen ilman perusteita.

– [Ne] ovat avoin sodanjulistus ammattiyhdistysliikkeelle ja työväenpuolueille.

Kansanrintamahallitus toiveissa

Puheensa lopuksi Mustajärvi palasi vielä tuleviin hallituksiin. Mustajärvi sanoi toivovansa perinteistä kansanrintamahallitusta eli kahden vasemmistopuolueen ja keskustan yhteishallitusta.

– Keskustassa yhteistyöhaluja vasemmiston suuntaan on, ei ehkä Sipilällä.

Hän muistutti, että vaikka SKDL ja keskusta aikoinaan tappelivat keskenään, saivat ne myös aikaan tuloksia.