Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistoliiton kansanedustaja puhui vappupäivänä Raisiossa, Turussa ja Mynämäellä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie palautti vappupuheessaan mieliin sata vuotta sitten tapahtuneet asiat. Sisällissodassa ja sen jälkeen vankileireillä kuoli lähes 40 000 ihmistä, joista valtaosa oli punaisia.

– Sota ei syntynyt tyhjästä. Kansan kahtiajakautuminen oli seurausta nälästä, työttömyydestä ja valtavista tuloeroista, Lapintie sanoi puheessaan.

Lapintien mukaan on selvää, että sota jätti koko Suomeen pysyvän jäljen. Sotaa ei pidä unohtaa.

– Muistamme, jotta ymmärtäisimme syyt ja seuraukset. Jottei mitään sellaista tapahtuisi enää koskaan.

Lapintie nosti esiin sen, että tasa-arvoon ja huolenpitoon perustuva hyvinvointiyhteiskunta on turvallisuuden varmin perusta. Hallitus on kuitenkin iskenyt leikkauksillaan juuri heihin, joilla oli jo ennestään vähän. Tuloerot ovat kasvaneet Suomessa.

ILMOITUS

– Työttömien kimppuun hallitus on käynyt niin kovalla kädellä, ettei moista osannut kuvitella edes pahimmissa painajaisissa.

Kiky-lupaus oli tyhjän väärti

Lapintie muistutti, että hallitus lupasi kilpailukykysopimuksen solmimisen yhteydessä, ettei työttömyysturvaa heikennetä ilman kolmikantaista sopimista.

– Lupaus oli tyhjän väärti. Aktiivimalli runnottiin läpi, vaikka sekä perustuslakivaliokunta että lakivaliokunta sitä kritisoivat.

– Aktiivimalli leikkasi heti alkuun peräti 94 000 ihmisen työttömyysturvaa lähes viidellä prosentilla. Härskiyden huippu on, että myös monen työkyvyttömän ja pitkäaikaissairaan tulot leikkautuvat, koska työttömien joukossa on paljon ihmisiä, jotka eivät terveydellisistä syistä pysty täyttämään hallituksen vaatimuksia.

Lapintie kiittikin kaikkia, jotka ovat osoittaneet mieltään aktiivimallia vastaan.

Puheessa nousi esiin myös se, että hallitus on heiluttanut keppiä myös työssäkäyville. Kiky-sopimus pidensi työaikaa korvauksetta, minkä lisäksi julkisen puolen lomarahoja leikattiin. Se oli kuitenkin vain alkua.

– Tämän päälle tulivat koeajan pidentäminen, takaisinottovelvoitteen lyhentäminen ja pitkäaikaistyöttömien määräaikaisuuksien lisääminen.

Lapintie muistutti myös hallituksen kehysriihipäätöksistä. Hallitus haluaa heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä ja mahdollistaa alle 30-vuotiaille työttömille perusteettomat määräaikaiset työsopimukset.

– Samaan syssyyn voivotellaan alhaista syntyvyyttä ja ihmetellään, miksei perheitä perusteta entiseen malliin. No, pätkätyöt ja epävarmuus työpaikan pysyvyydestä tuskin helpottavat nuorten pariskuntien tilannetta. Asiaa saattaisi auttaa työpaikan lisäksi riittävä palkka ja asialliset työehdot.

Esitykset vasemmiston voimalla nurin

Hallituksen esitykset tulee kaataa, ja ne kaatuvat vasemmiston ja työväenliikkeen voimalla, Lapintie sanoi.

– Ympäri maailmaa työväki on jo yli 120 vuoden ajan lähtenyt toukokuun ensimmäisenä päivänä liikkeelle vaatimaan oikeuksiaan ja marssimaan työn, rauhan ja solidaarisuuden puolesta. Näin myös tänään. Kiitos siitä, että te kaikki olette mukana tässä liikkeessä, ja oikein aurinkoista ja iloista vappua!