Lehtikuva/Martti Kainulainen

”Sovittelun riippumattomuus arvioitava uudelleen”.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen siirtyminen sopimuskierroksen lopulla suoraan työnantajien mahtijärjestön Teknologiateollisuuden palkkalistoille rasittaa luottamusta sovittelun tasapuolisuuteen.

SAK:laisen Sähköliiton mielestä sovittelun riippumattomuus pitää nyt arvioida uudelleen. Liitto viittaa Helteen siirtymiseen Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi 1. kesäkuuta.

Sähköliitolla on menossa sähköistys- ja sähköasennusalaa koskeva työriita, jonka työnantajapuolina toimivat Palvelutyönantajat Palta ja Sähkötekniset työnantajat STTA.

Työnantajapuoli kieltäytyi viime perjantaina Sähköliiton neuvottelukutsusta ja ilmoitti haluavansa mieluummin ratkoa asioita valtakunnansovittelijan toimistolla.

Sähköliiton mielestä valtakunnansovittelijan toimistolla vallitsee työnantajamyönteinen ilmapiiri ja katsoo, että riita tulee ratkaista työehtosopimuksen osapuolten kesken.

ILMOITUS

Sovittelija Jukka Ahtela on kutsunut riidan osapuolet valtakunnansovittelijan toimistoon sunnuntaina 6. toukokuuta.

Työriitaa on jo soviteltu Ahtelan johdolla ja Sähköliitto hylkäsi huhtikuun alkupuolella jätetyn sovintoesityksen.

Sähköliitto on ilmoittanut sähköistys- ja sähköasennusalan töitä koskevista työnseisauksista Paltan ja STTAn jäsenyrityksissä alkaen 17.toukokuuta.

Kiista koskee lähinnä palkankorotusten tasoa sekä kilpailukykysopimuksen työajan pidennysten poistamisvaatimusta.

Rakennuksilla täysimittaiseen työtaisteluun

Rakennusteollisuuden työehtoriidassa ollaan siirtymässä paikallisista kahinoista valtakunnalliseen työtaisteluun. Työnantajien Rakennusteollisuus RT:n julistama koko toimialaa koskeva työsulku käynnistyy 10. toukokuuta. Työsulku on vastatoimi Rakennusliiton lakoille.

RT:n työsulkuilmoituksen jälkeen SAK:lainen Rakennusliitto peruutti omat yrityskohtaiset työtaistelu-uhkansa tarpeettomina.

Rakennusliitto suhtautuu työnantajien työsulkuun rauhallisin mielin. Puheenjohtaja Matti Harjuniemi toteaa työsulun olevan laillinen työtaistelutoimi, johon ammattiliitolla ei ole nokan koputtamista.

Harjuniemen mielestä neuvottelutilanteeseen tulee työsulun myötä uusi mielenkiintoinen lisä ja paine sopimuksen aikaansaamiseksi kasvaa.

Entinen kevään merkki

Viime aikoina työnantajien julistamia työsulkuja ei ole juuri nähty, joskin myös lakot ovat olleet harvinaisia. Joskus takavuosina lakko- ja työsulkutyötaistelut olivat rakennuksilla normaali kevään merkki.

Liiton verkkosivuilla Harjuniemi huomauttaa, että koko alaa koskevan työsulun alkamiseen on vielä aikaa.

– Se riittää mainiosti, jotta neuvotteluissa saadaan aikaan tuloksia, jos halutaan.

Työnantaja on paljoksunut Rakennusliiton palkkavaatimuksia, jotka ylittävät teknologiateollisuuden syksyllä avaaman työmarkkinoiden palkkalinjan.

Suhdanneherkkänä alana rakennuksilla halutaan varmistaa palkankorotukset korkeasuhdanteessa. Taantumassa niistä on turha puhua sen paremmin kuin työsuhdeturvastakaan.