Lehtikuva ja Jarno Mela

Puolueiden puheenjohtajien karisman ja arvostuksen tai sen puutteen muuttuminen puolueen kannatukseksi ei ole itsestään selvää.

Ylivoimaisesti vetovoimaisimmat puoluejohtajat ovat kokoomuksen Petteri Orpo ja vasemmistoliiton Li Andersson. Heidän kannatuksensa – Orpon 21 prosenttia ja Anderssonin 19 prosenttia – mahtuvat virhemarginaaliin.

Ylen julkaiseman Kantar TNS:n tutkimuksen mukaan he kamppailevatkin tasaväkisesti ykköspaikasta. Muut puolueet ovat kaukana takana.

Hallituspuolueista Juha Sipilä (kesk.) on 10 prosentissa. Oppositiossa olevan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on peränpitäjä. Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ei päässyt mukaan tutkimukseen.

SDP ja vihreät saavat olla tyytyväisiä, että mielikuva puolueen puheenjohtajien taitamattomuudesta ei tartu suoraan heidän johtamiinsa puolueisiin.

Vihreiden Touko Aallon 10 prosentin ja SDP:n Antti Rinteen kuuden prosentin vetovoiman heikkous ei ole mikään yllätys. Silti SDP:n luvut ovat alamaissa ottaen huomioon, että SDP on viimeisimmissä mittauksissa ohittanut kokoomuksen. Myös vihreiden kannatus on ollut useita prosenttiyksikköjä korkeampi kuin viime eduskuntavaaleissa.

Enteitä Anderssonin suosion siirtymisestä puolueelle

Vasemmistoliiton Anderssonin useissa mittauksissa osoittama vetovoima ja karisma eivät ole vielä tarttuneet näkyvästi puolueeseen. Enteitä tästä kuitenkin on.

ILMOITUS

Viime kuntavaaleissa vasemmistoliitto sai pitkästä aikaa vaalivoiton. Andersson rankattiin vetovoimaisimmaksi puoluejohtajaksi kuntavaalitenteissä, ja yllättävän moni ilmoitti vasemmistoliiton puheenjohtajan vaikuttaneen valintaansa.

Vasemmistoliitolla on perinteisesti ollut yli puoluerajojen arvostettuja ja suosittuja puheenjohtajia alkaen puolueen ensimmäisestä puheenjohtajasta Claes Anderssonista. Puheenjohtajien suosio ei ole realisoitunut täysin kannatuslukuihin.

SDP ja vihreät saavat olla tyytyväisiä, että mielikuva puolueen puheenjohtajien taitamattomuudesta ei tartu suoraan heidän johtamiinsa puolueisiin. SDP on nousut gallupeissa Rinteestä huolimatta. Vetoapua puolue saa hallitukselta, jonka uskottavuus mataa maassa.

Vihreät ratsastavat puolueen edellisen puheenjohtajan Ville Niinistön vetoavulla. Aalto ei ole ole pystynyt lunastamaan odotuksia. Hänen potentiaalinen julkisuusnosteensa taittui henkilökohtaisten sotkujen selvittämiseen.

Kyvykkyys tarttuu puolueiden mielikuviin kannatuslukuja paremmin

Eilen julkaistussa tutkimuksessa kansalaiset ilmoittivat pitävänsä kokoomusta kyvykkäimpänä hoitamaan valtakunnallisia asioita. Toiseksi eniten mainintoja kyvykkyydestä saa SDP, jonka niskaan hengittää keskusta.

Näidenkin puolueiden erot ovat melko niukkoja: ero on kuusi prosenttiyksikköä verrattuna kokoomukseen, jonka rankkasi ykköseksi 39 prosenttia KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa. Seuraavina listalla ovat vihreät 24:llä ja vasemmistoliitto 20 prosentilla

Vain harva uskoo perussuomalaisten ja sinisten taitoon hoitaa valtakunnallisia asioita. Perussuomalaisiin uskoo vain 10 prosenttia ja sinisiin 7 prosenttia, mikä on reilu viisi prosenttiyksikköä puolueen kannatusta suurempi.

Tulos heijastaa osaksi puolueiden vaalikannatusta, mutta puolueiden saamien mainintojen määrät ovat kuitenkin kauttaaltaan suurempia kuin niiden tavanomainen vaalikannatus. Omissa maakunnissaan kokoomusta, keskustaa ja SDP:ta pidetään lähes yhtä kyvykkäinä hoitamaan maakunnan asioita.

Mieltymykset ennakoivat äänestäjien liikehdintää puolueiden välillä

Kantar TNS Oy:n toteuttamassa tutkimuksessa kysyttiin myös toiseksi kyvykkäintä puoluetta. Kokoomuksen kannattajien mielestä toiseksi kyvykkäin on keskusta, ja päinvastoin keskustan kannattajille kokoomus.

SDP:n tukijat pitävät valtakunnan tasolla toiseksi kyvykkäimpänä vasemmistoliittoa, mutta omassa maakunnassa ja asuinkunnassa kokoomusta. Kokoomuksen ja SDP:n kuntapoliittisella yhteistyöllä on pitkät juuret.

Vasemmistoliiton tukijoiden mukaan toiseksi kyvykkäin valtakunnan ja maakunnan tasolla on vihreät mutta omassa asuinkunnassa SDP. Vihreät taas asettavat SDP:n vasemmistoliiton edelle.

Kyselyssä tulleet mieltymykset kyvykkyydestä kertovat myös laajemmastakin mielenkiinnosta naapuripuolueisiin. Ovi käy näiden puolueiden välillä, ja herkästi liikkuvat äänestäjät kilpailuttavat useita puolueita.