Lauri Hannus

Olen yhdeksän euron ihminen, ja se on minun markkina-arvoni. Oletko yksi meistä tai onko sinulla tuttavia, jotka kuuluvat meihin? Meitä on paljon ja reserviä vielä enemmän. Kuntien, yleishyödyllisten ja yksityisten yritysten palveluksessa työskentelee monipäinen joukko meikäläisiä – yhdeksän euron ihmisiä.

Jos olet ollut työtön vähänkin pidemmän aikaa, tekee kuntasi TE-toimisto tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Tilanteestasi riippuen sinulle annetaan mahdollisuus joko työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan. Edellä mainitut ”palveluntarjoajat” kiittävät ja ottavat sinut osaksi meitä – siis yhdeksän euron ihmisiä.

Ymmärrän, mitä työkokeilulla tai kuntouttavalla työtoiminnalla haetaan, ja ne ovat tuiki tärkeitä osalle työttömistä. On joukko työttömiä, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet elämässään tilanteeseen, jossa yhteiskunnan apu tulee tarpeeseen. Työtön ei ehkä pysty tekemään työtä täyspainoisesti ja hänelle annetaan mahdollisuus aloittaa kevyemmin. Elämänhallinnan kannalta on olennaista päästä mukaan johonkin yhteisöön sisälle ja siis tulla yhdeksi meistä – yhdeksän euron ihmiseksi.

Työkokeilujen ja kuntouttavan työtoiminnan väitetään olevan astinlautoja oikeisiin työpaikkoihin. Tämä on mielestäni syvästi liioiteltua. Toki kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus ei suoraan ole saada työtöntä palkkatyöhön, vaan seuraava luonnollinen askel on työkokeilu.

Työkokeilussa on kuitenkin omat kirjoittamattomat lakinsa. Työkokeilut päättyvät usein siihen, että seuraava ”kokeilija” astuu paikallesi ja seuraavan tilalle tulee aina seuraava. Sinun kohtalosi taas, että et ole enää yksi meistä – yhdeksän euron ihmisistä.

Kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilun rinnalla on myös kolmas tapa tulla meiksi. Se on koulutus yhdistettynä työharjoitteluun, jossa yksityinen yritys tarjoutuu kouluttamaan sinut heidän yrityksensä palvelukseen. Tässä tapauksessa puhutaan jo mahdollisuudesta oikeaan työpaikkaan oikealla palkalla.

On sinusta kiinni suoriudutko koulusta ja työharjoittelusta niin kuin pitää ja saat sen kauan halutun oikean työpaikan. Näin ainakin toivon. Tämän työharjoittelujakson kuitenkin teet ”ilmaiseksi”. Työharjoittelun aikana olet taas yksi meistä – yhdeksän euron ihminen.

”Palkaton työläinen”

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.