Lehtikuva/Friso Gentsch

Tutkimukset ovat vahvistaneet käsitystä, että neonikotinoideja sisältävät torjunta-aineet aiheuttavat mehiläiskatoa.

EU:ssa kielletään kolme tärkeintä neonikotinoidien ryhmään kuuluvaa tuholaismyrkkyä muussa käytössä paitsi kasvihuoneissa. Jäsenmaat hyväksyivät perjantaina päätöksen määräenemmistöllä, kun 16 jäsenmaata 28:sta äänesti sen puolesta.

Päätös laajentaa vuonna 2013 asetettua osittaista kieltoa, jossa neonikotinoidien käyttö kiellettiin maissin, ohran, vehnän, kauran, rapsin ja auringonkukkien viljelyssä.

Useat tutkimukset ovat vahvistaneet käsitystä, jonka mukaan neonikotinoidit ovat vaarallisia mehiläisille ja muille pölyttäjille. Niihin kuuluu muun muassa Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsan helmikuussa julkistama tutkimus.

Käyttö jää sallituksi kasvihuoneissa.

Kolme kiellettyä neonikotinoidia ovat imidaklopridi, klotianidiini ja tiametoksaami. Joitakin ryhmään kuuluvia aineita kuten tiaklopridia saa edelleen käyttää.

Eräät viljelijäjärjestöt ja neonikotinoideja valmistava kemian teollisuus ovat kiivaasti vastustaneet kieltoa. Syyryhtiöt Bayer ja Syngenta ovat haastaneet vuoden 2013 kiellon EU-tuomioistuimeen. Päätöksen odotetaan tulevan toukokuussa.

ILMOITUS

Vielä joulukuussa EU:n komission esitys kiellon laajentamisesta ei saanut tarvittavaa määräenemmistöä taakseen. Kevään mittaan kuitenkin jotkut jäsenmaat ovat muuttaneet kantaansa.

Suomi on kuulunut vastaan hangoittelijoiden joukkoon. Hallituksen mukaan neonikotinoideja tarvitaan rypsin viljelyssä. Suomella on ollut poikkeuslupa käyttää neonikotinoideja öljykasvien siementen peittaamiseen.

Ympäristöjärjestöt ovat pääsääntöisesti olleet tyytyväisiä EU:n päätökseen. Jotkut tosin ovat huomauttaneet, että myös kasvihuoneista voi joutua myrkkyjä vesiin.

EU:n päätöksen vauhdittamiseksi kerättiin viisi miljoonaa nimeä koonnut EU-kansalaisten adressi.