Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Arhinmäki arvioi Ceta-sopimuksen hyväksymisen olevan virhe.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki pitää virheenä hyväksyä EU:n ja Kanadan välisen kauppa- ja investointisopimuksen eli Ceta-sopimuksen.

– Sopimuksen mahdolliset hyödyt ovat pieniä verrattuna sen riskeihin, Arhinmäki kirjoittaa blogissaan.

– Suurin ongelma liittyy siihen, millä tavalla Ceta kaventaa julkisen vallan alaa ja kasvattaa ulkomaisten yhtiöiden valtaa.

Globaalit ilmiöt vaativat kansalliset rajat ylittäviä ratkaisuja.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta hyväksyi sen torstaina. Täysistuntokäsittelyyn se tulee lähiviikkojen aikana.

Arhinmäki jätti valiokunnan asiasta tekemään mietintöön vastalauseen yhdessä vihreiden kansanedustajan Pekka Haaviston kanssa.

ILMOITUS

”Ei ohituskaistaa”

Vasemmistoliiton kanta on, että Ceta-sopimusta ei pidä hyväksyä ennen kuin siinä esitetty yksityinen sijoitussuoja- ja riitojenratkaisujärjestelmä korvataan menettelyllä, joka nojaa niiden maiden kansallisiin oikeusjärjestelmiin, joissa yritykset kulloinkin toimivat.

Puolue on arvioinut, että kahden oikeusvaltion välillä ei pidä luoda yrityksille kansallisen oikeusjärjestelmän ohituskaistaa. Ulkomaisten sijoittajien oikeudet ja velvollisuudet on myös tasapainotettava.

– Kansainvälinen yhteistyö on äärimmäisen tärkeää ja globaalit ilmiöt vaativat kansalliset rajat ylittäviä ratkaisuja ja pelisääntöjä, Arhinmäki toteaa.

– Ceta-sopimukseen sisältyi kuitenkin niin suuria riskejä ja epävarmuutta, etten pidä sen hyväksymistä nyt järkevänä.