Lehtikuva/Mikko Stig

Vasemmistoliitto käynnisti tänään vetoomuksen tasa-arvoisen työelämän puolesta.

Oppositiopuolueet sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset jättivät tänään välikysymyksen hallitukselle nuorten työehdoista. Pienimmät oppositioryhmät eli RKP ja kristilliset eivät ole välikysymyksessä mukana.

Hallitus päätti kehysriihessään aiemmin huhtikuussa heikentää alle 30-vuotiaiden työehtoja siten, että jatkossa yli kolme kuukautta työttömänä olleen alle 30-vuotiaan voisi palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perusteita.

– Miksi nuorten pitäisi tehdä töitä muita heikommilla työehdoilla? Meidän on vaikea ymmärtää, miksi hallitus loppumetreillä käy juuri niiden kimppuun, joilla ennestään on epävarmuutta työmarkkinoilla, tiivisti SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson huomautti, että työmarkkinajoustojen puute ei ole syy nuorisotyöttömyyteen.

– Työmarkkinajoustoja on jo olemassa, ja ne ovat arkipäivää nuorille aikuisille. Ihmiset työskentelevät jo nyt määräaikaisilla työsopimuksilla, työllistävät itsensä, työllistävät nollatuntisopimuksilla seka osa-aikatöissä, Andersson luetteli.

ILMOITUS

Osuu erityisesti naisiin

Välikysymystä koskevassa tiedotustilaisuudessa nousi esiin, että työelämän epävarmuus on hyvin sukupuolittunut asia. Naiset työskentelevät esimerkiksi huomattavasti enemmän määräaikaisilla työsopimuksilla.

– Meidän näkemyksemme on, että Suomesta on tulossa eräänlainen tasa-arvon takapajula pääministeri Juha Sipilän hallituksen johdolla, Andersson sanoi.

Nuorten työehtojen heikentäminen on Anderssonin mukaan vain yksi hallituksen monista esityksistä, jotka ovat osuneet erityisesti naisiin.

– Hallitus on harjoittanut naisvihamielistä työmarkkinapolitiikkaa. Kilpailukykysopimus iski erityisen kovaa naisvaltaisille aloille julkisella sektorilla. Sen lisäksi hallituksen tekemät leikkaukset ja heikennykset varhaiskasvatukseen ovat lisänneet kuormitusta erityisesti naisvaltaisilla työpaikoilla.

Hallitus jätti myös tekemättä vanhempainvapaiden uudistamisen, Andersson huomautti.

Vasemmistoliitto käynnistikin tänään vetoomuksen työelämän tasa-arvon puolesta ja hallituksen työelämän heikennyksiä vastaan.

– Haluamme osoittaa Sipilälle ja hänen kumppaneilleen, että hallituksen esityksillä ei ole kansalaisten tukea, Andersson sanoi.

Touko Aallon haastattelu hämmensi

Välikysymys ei koske hallituksen esitystä, joka helpottaisi irtisanomista alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Hieman ihmetystä herätti vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon Uutissuomalaiselle antama haastattelu, jonka otsikkona oli ”Vihreiden Touko Aalto keventäisi irtisanomissuojaa”.

Aalto tähdensi puhuneensa haastattelussa mikroyrityksistä eli yhden-kahden hengen yrityksistä.

– Kun toimittajalle kerroin, että vihreät eivät voi tätä hallituksen esitystä hyväksyä, tuli vielä tarkentava kysymys mikroyrityksistä.

– Suora sitaattini: Olemme valmiita harkitsemaan mikroyritysten osalta, voiko siellä kenties miettiä joitakin erityisiä keinoja, jotta pienissä yrityksissä, joissa riski virherekrytoinneista on kaikkein suurin, voisiko siellä miettiä jotain. Toin vain harkinnan esiin, Aalto vastasi.

Voi törmätä perustuslakiin

Hallituksen esitys alle 30-vuotiaiden irtisanomisten helpottamisesta voi törmätä perustuslakiin. SDP:n Lindtman mainitsi, että perustuslain lisäksi Suomi on sitoutunut moniin kansainvälisiin sopimuksiin ja EU-direktiiveihin.

– Niiden valossa tämä on erittäin kyseenalainen esitys. Tämä on paitsi perustuslaillinen kysymys niin myös oikeudenmukaisuuskysymys, Lindtman sanoi.

Lindtmanin mukaan välikysymys tehtiin, jotta jokainen kansanedustaja joutuisi pohtimaan, onko oikein syrjiä ihmistä iän perusteella.

– Jokainen kansanedustaja joutuu nappia painaessaan miettimään, pitääkö nuorten tehdä heikommilla työehdoilla töitä.