All Over Press/Ismo Pekkarinen

Valtakunnallisen median päätoimittajakirjoittaja julisti taannoin työväenliikkeen parhaiden päivien olevan menneisyyttä. Hän viittasi kahteen kyselyyn, joiden mukaan nuorten aikuisten keskuudessa vihreät on suosituin puolue ja kokoomus kakkosena. Näissä kyselyissä SDP:n kannatus oli viidenneksi suurin.

Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan vasemmistopuolueiden kannatus on yhteensä noin kolmannes. Kannatus voisi olla suurempikin, mutta osa hallituksen vastaisuudesta kanavoituu vihreille.

Punavihreä rintama voi olla merkittävä vastavoima oikeistohegemonialle. Se voisi edustaa modernia työväenliikettä, joka vastaa työelämän murrokseen, epätasa-arvoisuuden ja köyhyyden sekä ilmastonmuutoksen haasteisiin.

Suomessa vierastetaan blokkipolitiikkaa. Sekä demarit että vihreät ovat olleet varovaisia puhumaan punavihreästä yhteistyöstä hallituksen vastavoimana. SDP ja vihreät ovat olleet perinteisesti valmiita hallitukseen sekä oikeiston että vasemmiston kanssa.

Tämä perusasetelma ei ole muuttunut, vaikka oikeistokonservatiivinen Sipilän hallitus on kärjistänyt vastakkainasettelua. On kuitenkin vaikea nähdä nyt SDP:n mahtuvan samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa tai päinvastoin, sillä puolueet ovat hyvin eri linjoilla.

ILMOITUS

Ennen vuoden 2011 jytkyä kolme suurinta puoluetta – SDP, keskusta ja kokoomus – olivat vuorovedolla pareittain hallituksessa. Näyttää, että ollaan palaamassa aikaisemmalle uralle.

Myös ajatus vähemmistöhallituksista on nostanut päätään, mutta tästä ollaan vielä kaukana. Puoluekentän pirstoutuminen voi johtaa kuitenkin yllättäviin ratkaisuihin. Uusina tulokkaina eduskuntaan yrittävät vakavissaan siniset, feministit ja hyvin todennäköisesti myös uusi Liike Nyt.

Työntekijöiden etujen puolustajia on tarvittu tämän hallituksen aikana tiuhaan. Hallituksella on ollut hegemoninen missio ajaa ay-liikettä alas. Yhteiskuntasopimus kutistui kiky-sopimukseksi ja kaikkien hankalimmat asiat, kuten paikallinen sopiminen, on estetty poliittisen vasemmiston ja ay-liikkeen toimesta.

Sen sijaan työttömät ovat joutuneet maksumiehiksi. He ovat kantaneet suurimman taakan hallituksen kyykyttämispolitiikasta. Työväenliikkeen on kyettävä vastaamaan työn murroksessa sinnittelevien työntekijöiden tarpeisiin.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi