Lehtikuva/Jussi Nukari

Väyrynen pudottaa Mikko Kärnän eduskunnasta.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan kesäkuun alussa. Väyrynen kertoi asiasta keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

Tiedotustilaisuudessaan hän ilmoitti samalla eroavansa keskustan jäsenyydestä. Väyrynen on nimetty keskustan kunniapuheenjohtajaksi, mutta tästä tittelistä hän kertoi myös luopuvansa.

– Muodostan oman eduskuntaryhmän, Väyrynen sanoi.

Väyrysen paluu eduskuntaan tarkoittaa, että Mikko Kärnä (kesk.) menettää eduskuntapaikkansa. Samalla hallituksen pieni enemmistö pienenee entisestään, koska Väyrynen ilmoitti äänestävänsä sote-uudistusta vastaan. Hän myös kertoi pettyneensä keskustan nykylinjaan.

– Ei ole enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä etenkään sen jälkeen kun keskusta jääräpäisesti jatkaa omaksumallaan uusliberaalilla linjalla, Väyrynen ilmoitti.

ILMOITUS

.

Väyrynen ei ilmoittanut vielä tarkkaa päivämäärää paluulleen. Vahvin vaihtoehto on 12. kesäkuuta.

Hallitus yrittää saada sote- ja maakuntauudistuksen eduskunnan äänestettäväksi ennen tätä, koska kokoomus ja keskusta järjestävät puoluekokoukset kesäkuun toisena viikonloppuna (9.-10.6.).

Neljänneltä varasijalta Brysseliin

Väyrysen tilalle europarlamenttiin nousee keskustan oululainen kansanedustaja Mirja Vehkaperä, koska häntä edellä ollut Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei ota paikkaa vastaan.

Vehkaperä jäi eurovaaleissa 2014 neljännelle varasijalle.

Enemmistö enää kaksi paikkaa

Väyrysen paluun jälkeen hallituksella on 104 kansanedustajaa, ja heistä puhemies Paula Risikko ei osallistu äänestyksiin. Kokoomuksen Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä sote- ja maakuntauudistusta vastaan, joten hallituksella on riveissään vain 102 kansanedustajaa.

.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) onkin alkanut taivutella kristillisiä ja RKP:tä sote-uudistuksen taakse. Neuvotteluista on kertonut Yle.

Juttua päivitetty 26.4. klo 9.40: Päivitetty ensimmäisen väliotsikon jälkeinen kappale kauttaaltaan. Mikael Pentikäinen kertoi eilen illalla, ettei lähde europarlamenttiin.