Lehtikuva/Adem Altan

Hassan Rouhani kyseenalaistaa myös Trumpin ja Macronin suunnitelmat laajentaa Iranin ydinsopimusta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja hänen ranskalainen kollegansa Emmanuel Macron ilmoittivat tiistaina neuvottelevansa uudesta Iranin ydinsopimuksesta, joka laajentaisi vuonna 2015 allekirjoitetun sopimuksen ehtoja.

Rouhanin mukaan presidenteillä ei ole oikeutta neuvotella uusiksi seitsemän osapuolen solmimaa sopimusta. Hän myös kutsui Trumpia kauppamieheksi, jolla ei ole pätevyyttä kommentoida kansainvälisiä sopimuksia.

– Sinulta puuttuu poliittinen kokemus. Sinulla ei ole kokemusta laeista. Eikä sinulla ole taustaa kansainvälisistä sopimuksista, Rouhani tylytti.

Iranin presidentti Hassan Rouhani kyseenalaistaa Yhdysvaltain ja sen eurooppalaisten liittolaisten oikeuden muuttaa Iranin ydinsopimusta.

Rouhani varoittaa seurauksista

Trump on uhannut määrätä palauttaa Iraniin aiemmin kohdistetut pakotteet, jolleivät Yhdysvaltojen kongressi ja sen eurooppalaiset liittolaiset korjaa ydinsopimuksen virheitä, joiden hän sanoo olevan katastrofaalisia.

Eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten viranomaisten kerrotaan edenneen kahdessa Trumpin vaatimassa muutoksessa eli Iran antaisi kansainvälisten tarkastajien perehtyä haluamiinsa laitoksiin ja pitäytyisi ballististen ohjusten kehittämisestä ja testaamisesta.

ILMOITUS

Ongelmallisempia ovat Trumpin vaatimukset ydinsopimuksen päättymisajankohdasta, jonka hän haluaa jättää avoimeksi.

– Yhdessä eurooppalaisen maan johtajan kanssa he [amerikkalaiset] sanovat haluavansa päättää sopimuksesta, jonka on allekirjoittanut seitsemän osapuolta. Millä oikeudella, Rouhani kysyi televisioidussa puheessaan keskiviikkona 25.huhtikuuta.

Hän totesi Iranin osoittaneen hyvää tahtoa allekirjoittaessaan sopimuksen ja halutessaan osoittaa, ettei aio hankkia joukkotuhoaseita.

Päivää aiemmin Rouhani varoitti vakavista seurauksista, jos Yhdysvallat palauttaa pakotteet. Yksityiskohtiin hän ei mennyt, mutta iranilaiset viranomaiset ovat sanoneet uraanin rikastamisen vauhdittamisen olevan mahdollista muutamassa päivässä ja maa voi vetäytyä ydinsulkusopimuksesta.