Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Työtaisteluja luvassa kesäkuun alkuun saakka.

Rakennusliiton aloittamat lakot betonituoteteollisuudesta laajentuvat toukokuussa kokonaisille rakennustyömaille.

Liiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoi maanantaina, että neuvotteluja työnantajapuolen kanssa käytiin viime viikolla, mutta niissä ei edistytty lakosta huolimatta. Betonituoteteollisuuteen julistettu ylityökielto jatkuu.

Lakko on pitänyt Harjuniemen mukaan hyvin, vaikka päällikkötaso on tehnyt paikoin rakennustyöläisten töitä. Rakentajat ovat kieltäytyneet tekemästä betonitöitä.

Betonituoteteollisuudessa lakonalaista työtä ovat tehneet alihankkijat ja toiminimellä työskentelevät.

Lakko koskee myös yhtiöiden aputoiminimillä toimivia yrityksiä.

ILMOITUS

Harjuniemen mukaan tarkoituksena on saada neuvottelut maaliin. Tällä viikolla on tapaamisia työnantajapuolen kanssa.

– Rakennusalan sopimuksia ei tehdä Bulevardilla, Harjuniemi sanoo ja kertoo tämän olevan myös työnantajaliittojen tavoite.

Maanantaina liitto ilmoitti uusista lakoista, jotka koskevat kokonaisia rakennustyömaita. Lakot koskevat mm. YIT Infran Finnoon metrotyömaata, Olkiluodon louhintaurakkaa ja Kittilän kultakaivoksen kohteita.

Uudet lakot käynnistyvät 17., 18., 21. ja 25. toukokuuta keskiyöllä ja kestävät vuorokauden. Lakon piirissä on kaikkiaan 18 rakennusyhtiötä. Lakko koskee myös yhtiöiden aputoiminimillä toimivia yrityksiä.

Mikäli sopua ei synny, seuraava lakkoaalto on 1., 4., 5. ja 6. kesäkuuta. Tuolloin lakon piirissä on kaikkiaan 30 eri yritystä ja lisäksi niiden aputoiminimellä olevat yritykset.

Työnantajapuolella betonituotelakkoa on pidetty epäoikeudenmukaisena, sillä se ei ole koskenut kaikkia betonintuottajia.

Sähköasennusalalla alkoi sovittelu

Sähköasennusalan sovittelu käynnistyi viime lauantaina sovittelija Jukka Ahtelan johdolla. Maanantaina ilmoitettiin, että sovittelua jatketaan toukokuussa.

Sähköliitto hylkäsi Ahtelan aiemman sovintoehdotuksen, joka olisi kelvannut työnantajaliitoille Paltalle ja Sähköteknisten työnantajat STTA:lle.

Sähköistys- ja sähköasennusalan lakkojen sarja päättyi viime viikon maanantaina, ja liitto ilmoitti uudesta lakkoaallosta. Jollei sopua synny, työnseisaukset käynnistyvät 17. toukokuuta ja jatkuvat 18. kesäkuuta saakka.

Juttua päivitetty 24.4.2018 klo 9.02